Jedan od tekućih problema

Formiranje Zajednice srpskih opština je veliki izazov za sve vlade Kosova prilikom dijaloga sa Srbijom, a to pitanje biće problematično i za vladu koju predvodi Albin Kurti, piše Reporteri.

Bivši poslanik Visar Imeri kaže za ovaj portal, da je za Prištinu jedan od tekućih problema sprovođenje tog međunarodnog sporazuma.

"Kosovo je dužno da sprovede taj sporazum, osim ako ne pronađe zakonski način da ga odbije. Ne znam kako premijer Kurti može da izbjegne sprovođenje sporazuma“, rekao je Visar Imeri za RTV Dukagjini.

Avokat Ehat Miftaraj kaže da će zbog odluke Ustavnog suda kosovska delegacija imati lakše pregovore o ZSO.

"Kosovo mora da primjeni obaveze koje je preuzelo prema međunarodnoj zajednici. Ali te obaveze ne bi trebalo da budu u suprotnosti sa Ustavom i odlukama Ustavnog suda. S tim u vezi, svakoj delegaciji Kosova u pregovorima sa Srbijom je lakše jer ne može ići dalje od onoga što je utvrdio Ustavni sud“, rekao je Miftaraj.

Istovremeno, politički analitičar Naim Rashiti kaže da Kosovo mora imati jasno definisane stavove kako bi se pronašlo konačno rješenje sa Srbijom.

Prethodni premijer Avdullah Hoti započeo je prošle jeseni u Briselu, u okviru dijaloga, razgovore na ovu temu, ali se zbog nestabilne političke klime na Kosovu vrlo brzo odustalo od dalje priče o ZSO.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri