Zaštita od virusa

Ministar zdravlja Arben Vitia izjavio je da će pristiglim vakcinama prvo biti vakcinisani zdravstveni radnici, osobe starije od 80 godina i hronični bolesnici.

Tu odluku su, u anketi za Kosova Presa, podržali građani Kosova. Neki od ispitanika starije dobi su rekli da bi željeli da se vakcinišu, ali da daju prednost zdravstvenim radnicima koji su, kako su naveli, na prvoj liniji fronta.

Gani Musliu rekao je da prvo treba da se vakcinišu radnici koji su u stalnom kontaktu sa  građanima, poput zdravstvenih radnika, policajaca, prosvetnih radnika, a zatim i starije osobe.

Prvih 24.000 doza antikovid vakcina AstraZeneka - Oxford, koje je obezbjedio je UNICEF iz programa „Covax“ preksinoć su stigle na Kosovo, prenosi Kosova Press.

Musliu: Prvo treba vakcinisati zdravstvene radnike, policiju i nastavnike


"Imamo vremena da čekamo, oni koji su ugroženiji, a onda stari, tako predviđa i SZO i druge zdravstvene organizacije", dodao je Musliu.

Ali Demiri, koji je dijabetičar, rekao je da se raduje vakcinaciji i da Kosovo treba da bude snabdjeveno i drugim vakcinama, jer je posljednje u Evropi dobilo vakcine.

Demiri: Imam dijabetes, jedva čekam da primim vakcinu


"Imam dijabetes, star sam 72 godine, jedva čekam da primim vakcinu i vjerujem u njeno pozitivno dejstvo, iako se svašta govori, stručnjaci kažu da treba da se primi. Mislim da je dobro da se Kosovo snabdje i ostalim vakcinama, jer smo primili vakcine koliko znam posljednji u Evropi, pa je red da stignu te vakcine“, rekao je Demiri.

Meqinaj: Možda će i na mene doći red da se vakcinišem


Shaqir Meqinaj, takođe podržava odluku da se prvo vakcinišu zdravstveni radnici, ali i da treba svi građani da se vakcinišu.

"Podržavam odluku da se prvo vakcinišu zdravstveni radnici, a onda stariji od 80 godina, ja imam 65 godina, možda će doći i moj red, naravno da ću primiti vakcinu iako sam imao koronu. Stručnjaci i nauka kažu da su vakcine dokazano efikasne i pristao bih da se vakcinišem. Voleo bih da se svi vakcinišu jer stvara imunitet, a to sigurno pomaže“, rekao je Meqinaj.

Sadikaj: Sumnjam u vakcinu


Feke Sadikaj vjeruje da zemlje poput SAD, Njemačke, Austrije i ostalih evropskih zemalja ne izdaju sertifikat o vakcinama koje imaju neželjene efekte.

"Primio bi vakcinu, ali bih prethodno razmislio, jer sumnjam u vakcinu, a opet vjerujem da zemlje poput SAD, Njemačke, Austrije i ostalih evropskih zemalja, ne bi sertifikovali vakcine i vakcinisali stanovništvo, ako nisu bezbjedne i naučno opravdane ili da imaju neželjene efekate štetne po ljudski organizam“, rekao je Sadikaj.

Inače, jučer je američka Ambasada na Kosovu objavila stranicu, na kojoj se građani mogu detaljno informisati o prednostima vakcinacije i kako se zaštititi od virusa, navodi Kosova Press.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press