Suspendovanje svih odluka

Nova vlada insistira na suspendovanju svih odluka u vezi sa privatizacijom društvenih preduzeća od strane Agencije za privatizaciju Kosova (APK), prenosi Ekonomija Onlajn.

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu rekao je za Radio Slobodna Evropa da je važno da se ne preduzimaju "ishitrene akcije u suprotnosti sa planom i ciljevima nove izvršne vlasti“, koju vodi Albin Kurti.

"Kurtijeva vlada je u prvoj nedjelji od stupanja na dužnost i mi smo već u procesu finalizacije vladinog programa. Konačno će se pozabaviti aktivnošću, nadležnostima i funkcijom Agencije“, kaže Kryeziu.

Tokom predizborne kampanje, Kurti je rekao da namjerava da ugasi aktivnost Agencije.

Kurti je zatražio od APK da obustavi prodaju imovine preduzeća u društvenom vlasništvu.

Na sastanku agencije bilo je planirano nekoliko odluka, kao što su prodaja pregovorima, prijedlog zakupa, prenos ugovora o zakupu, prodaja imovine putem javnih tendera imovine javnih preduzeća, memorandumi o preduzećima koja se prodaju posebnim spin-of metodom.

Zvaničnici APK potvrdili su Radiju Slobodna Evropa da je u petak, 25. marta, odbor održavao redovni sastanak i nastavio sa zakonskim procedurama donošenja odluka do zahtjeva premijera Kurtija, koji je elektronskom poštom poslatom u 12:45 sati tražio „razmatranje suspenzije odluka“.

„Upravni odbor je raspravljao o zahtjevu vlade i u skladu sa zahtjevom prekinuo je sastanak u 13:30 sati, takođe obustavljajući postupak odlučivanja o nerešenim tačkama prema predloženom dnevnom redu“, navodi se u odgovoru Kancelarije za informacije Agencije za privatizaciju Kosova.

Ali, uprkos zahtjevu novog premijera Kurtija, i dalje je na snazi odluka prethodne vlade od 1. jula 2020. godine, gdje je bivši premijer Avdullah Hoti zatražio od Agencije da ne najavljuje nove privatizacije. Kako je navedeno u odluci, Strategija za privatizaciju društvenih preduzeća u skladu sa upravljačkim programom Kosova „u cilju uspješnog okončanja procesa privatizacije“.

APK kaže da je ova strategija izrađena sa radnom grupom i poslata vladi na odobrenje u oktobru prošle godine. U nedostatku odluke o odobravanju strategije, Agencija je najavila nove privatizacije i istovremeno obavjestila institucije o svakoj svojoj akciji.

APK kaže da je bila u punoj koordinaciji sa Vladom Kosova.

"U trenutku kada su od vlade i vršioca dužnosti predsjednika Vjose Osmani primljeni dodatni zahtjevi za nastavak obustave prodaje, APK je obustavila postupak i ova suspenzija i dalje ostaje na snazi do donošenja druge odluke.

Upravni odbor Agencije za privatizaciju Kosova 19. februara 2021. godine naložio je upravi APK da ne nastavlja sa prodajom do konstituisanja institucija nakon izbora 14. februara.

Odbor se sastao nakon formiranja vlade, 25. marta.

Proces privatizacije na Kosovu započet je 2003. godine i neprestano se kritikuje zbog nedostatka transparentnosti, korupcije, a u nekim slučajevima se opisuje kao proces „uništavanja“ društvenih preduzeća. Taj proces pokrenula je Povjerenička agencija Kosova.

U 2008. godini posao je nastavila Agencija za privatizaciju Kosova.

U 116 privatizacija prodato je nekretnina u iznosu od oko 760 miliona eura.

Društvena preduzeća na Kosovu prodaju se metodom koja se naziva redovno izdvajanje - metoda koja omogućava promenu odredišta preduzeća.

Dok su preduzeća koja se smatraju velikim privatizovana pomoću posebne spin-of metode koja ne dozvoljava promenu odredišta preduzeća.

Tokom tog procesa prodata su i poljoprivredna, industrijska, komercijalna i građevinska zemljišta.

Imovinu društvenih preduzeća ili zemljište različitih kategorija na Kosovu takođe su kupili politički predstavnici ili njihove porodice.

Kompanija "Mabetek Projekt", u vlasništvu Bexheta Pacollija, 2005. godine je privatizovala socijalno preduzeće "Farmed" u iznosu od 2,4 miliona eura.

Dvije godine kasnije, ova kompanija kupila je još jednu upravnu zgradu "Ramiz Sadiku" vrijednu milion eura. Samo godinu dana kasnije, Bexhet Pacolli osnovao je stranku Alijansa za novo Kosovo.

Nakon toga, Pacolli je bio na mjestu predsjednika, zamjenika premijera, ministra spoljnih poslova i na mjestu poslanika.

Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj 12. marta 2010. godine u selu Irznik, u opštini Dečani, kupio je oko 200  hektara poljoprivrednog zemljišta, vrijednog 70.000 eura, ili 350 eura po hektaru.

Zamjenik predsednika Organizacije ratnih veterana OVK, Nasim Haradinaj, 2009. godine privatizovao je oko 220 hektara poljoprivrednog zemljišta u vrijednosti od 257 miliona eura.

Ilaz Selimi, brat bivšeg poslanika Pokreta Samoopredjeljenje Rexhepa Selimija, 2006. godine je metodom posebnog izdvajanja privatizovao kompaniju "Dardania" u opštini Klina u iznosu od 201.000 eura.

Kompanija „Velezerit Geci LLC“, čiji je jedan od akcionara Gani Geci, bivši poslanik u Skupštini Kosova iz Demokratskog saveza Kosova, privatizovala je fabriku cigle „Perparimi LLC“ u Skenderaju, a transakcija je vrijedna oko dva miliona eura.

Kompanija „Velezerit Geci“ je 2009. privatizovala poljoprivredno zemljište u selu Klina i to oko 92 hektara u iznosu od 200.000 eura.

Prilikom spaljivanja dokumenata APK u avgustu 2008. godine, s početkom rada Agencije za privatizaciju Kosova, službenici su u dvorištu zgrade bivše Povjereničke agencije Kosova pronašli spaljene dokumente, dok u kancelariji nije bilo dokumenata ili tehničke opreme.

Dok je trajao proces privatizacije, Dino Asanaj, bivši direktor Agencije za privatizaciju Kosova, a istovremeno i američki državljanin, je preminuo.

Asanaj je pronađen na periferiji Prištine, u svojoj privatnoj kancelariji bez znakova života, 14. juna 2012.

Centralne međunarodne i lokalne institucije i političke stranke, u svojim tadašnjim reakcijama, opisali su Asanajevu smrt kao ubistvo.

Ali forenzičari na Kosovu rekli su da je na osnovu obdukcije Asanaj počinio samoubistvo, nanevši sebi 11 posjekotina nožem.

Rezultate obdukcije potvrdila je i misija EULEX.

Tokom procesa privatizacije, prema Agenciji za privatizaciju Kosova, oko 25.000 predmeta našlo se na sudu, od čega se 20.000 u postupku u Specijalnoj komori Vrhovnog suda Kosova, a odnosi se na sporove koji se direktno odnose na imovinu preduzeća.

Takođe, na redovnim sudovima Kosova postoji 5.000 slučajeva koje je APK pokrenula u interesu društvenih preduzeća.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online