Zaštita interesa srpskog naroda

Kako su i najavili, predstavnici Srpske liste predali su danas u ime deset poslanika ove stranke i poslanika Jedinstvene goranske partije žalbu Ustavnom sudu zbog toga što je ovoj stranci u novoj vladi dato samo jedno ministarsko mjesto.

„Žalbom se osporava odluka Skupštine o izboru Vlade Kosova od 22. marta 2021. godine u kojoj je srpskom narodu dato na upravu samo jedno ministarstvo iako je po Ustavu bila obaveza da se dodjele dva“, smatraju iz ove stranke.

Srpska lista očekuje da će Ustavni sud Kosova odlučivati „u skladu sa ustavnim pravom poštujući prava, interese srpskog naroda, ali i ostalih nevećinskih zajednica“.

„Ističemo da je odluka da se Srbima uskrati pravična zastupljenost u institucijama na centralnom nivou protivna svim pravnim aktima“, dodali su.

Podcrtali su da žalbu ulažu s ciljem zaštite interesa srpskog naroda.

„Naglašavamo da nama ministarska mjesta nisu potrebna zarad tih mjesta, već kao sredstvo kojim se unapređuju uslovi u kojima naš narod živi na Kosovu i Metohiji“, stoji u saopštenju Srpske liste.

Da će Srpska lista uložiti žalbu Ustavnom sudu zbog toga što je Srpskoj listi u novoj vladi predvođenoj Albinom Kurtijem dodeljeno samo jedno ministarsko mjesto, potvrdio je još na sjednici na kojoj je formirana vlada poslanik ispred Srpske liste, Igor Simić.

Jedini ministar u novoj Kurtijevoj vladi ispred Srpske liste je Goran Rakić, predsjednik Srpske liste, koji sada upravlja ministarstvom za zajednice i povratak, a koje je u prethodnih više mandata vodio Dalibor Jevtić.

Ovoj stranci su u prethodnim vladama koje su brojale više od 12 ministarstava uglavnom dodjeljivane dvije od tri ministarske pozicije namjenjenje nevećinskim zajednicama.

Šta kaže Ustav u vezi sa brojem ministara iz nevećinskih zajednica?


Ustavom Kosova, predviđeno je da postoji najmanje jedan ministar iz srpske zajednice i jedan iz neke druge nevećinske zajednice. Međutim, ukoliko vlada ima više od 12 ministarstva, kao što je slučaj sa vladom Albina Kurtija koja broji 15 resora, predviđeno je da nevećinske zajednice dobiju i trećeg ministra iz svoje zajednice.

Predsjednica bošnjačke stranke na Kosovu – NDS, Emilija Redžepi, upravo je ukazala na to tokom sjednice posvećenoj formiranju vlade, te nasuprot navodima Simića, rekla da je zapravo ispoštovan Ustav, odnosno da su imenovana tri ministra iz nevećinskih zajednica.

Osim Gorana Rakića ispred srpske zajednice, za ministre su izabrani Elbert Krasniqi ispred egipćanske zajednice i Fikrim Damka ispred turske zajednice.