Nema kompromisa

Poslanik Demokratske partije Kosova Ferat Shala izjavio je da ova stranka nije isključiva, ali da neće praviti kompromise po pitanju predsjednika i neće podržati kandidata koji ne donosi političko jedinstvo, prenosi Ekonomija Onlajn.

Shala je rekao da njegova stranka ima komunikaciju sa svim ostalim političkim akterima i da njihova očekivanja idu u pravcu korektne saradnje.

"Imamo komunikaciju sa svim političkim strankama, nikada nismo bili stranka koja isključuje, diferencira i vrši podelu političkih stranaka na Kosovu. Međutim mi smo glavna opoziciona stranka i očekujemo korektnu saradnju, a to zavisi od stavova koje će zauzeti druge opozicione stranke koje su osvojile manje glasova od nas", naglasio je Shala.

Prema njegovim riječima glavni razlozi što predsjednička kandidatkinja Vjosa Osmani nema podršku ove stranke je što od početka njene političke karijere nije pokazala ličnost koja podržava jedinstvo i inkluzivnost.

"PDK i njegove strukture, Upravni odbor i Predsjedništvo zauzeli su stav da neće glasati za Osmani kao kandidatkinju za predsjednicu. Prvi razlog je taj što se ni u jednom trenutku svog političkog života nije ponašala kao osoba koja promoviše jedinstvo. Položaj predsjednika je najviši zadatak i osnovna karakteristika koju neko na ovom položaju treba kao ličnost da ima je odražavanje jedinstva i inkluzivnost u smislu vođstva. To su osobine koje kod nje ne nalazimo, od stupanja na političku scenu do danas, ni u jednom slučaju i trenutku nismo videli u njoj ličnost koja podržava jedinstvo. Ličnost predsjednika mora da bude objedinjavajuća, čista nacionalna i intelektualna figura koja nikada nije oštetila nacionalni položaj", izjavio je Shala.

Shala kaže da je premijer Kosova Albin Kurti talac obećanja koje su davali drugi, dok je on bio u opoziciji, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine.

"On je sada talac onih koji su  davali obećanja dok je bio u opoziciji. Sada nije lako izvršiti ovu transformaciju koja zahtjeva pravo vrijeme i pogodan trenutak, ali mi smo ovdje  „imaćemo sukob licem u lice", zaključio je Shala.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online