Bivši ministar zdravlja

Bivši ministar zdravlja Armend Zemaj rekao je da je prvi kontigent vakcina koji stiže večeras na Kosovo rezultat višemjesečnog rada prethodne vlade, prenosi Reporteri.

Zemaj se zahvalio građanima na strpljenju, navodeći da je nabavka vakcina bila vrlo teška jer Kosovo nije dio Svjetske zdravstvene organizacije i Evropske unije.

"Od jula 2020. godine, ja kao ministar zdravlja i Vlada Kosova, zajedno sa kosovskom pregovaračkom komisijom za nabavku vakcine protiv kovida-19 i Radnom grupom za definisanje potreba za vakcinom, započeli smo aktivnosti kako bi se obezbjedila vakcina što je prije moguće, uključujući i globalni mehanizam Covax program, kao i direktne kontakte sa kompanijama koje proizvode vakcine protiv kovida-19 i partnerskim zemljama“, napisao je Zemaj na Facebooku.

On je naveo da danas na Kosovo stiže prvih 24.000 doza antikovid vakcine AtraZeneka iz Covax programa.

"Sada se postiže cilj na kom smo marljivo radili mjesecima. Razgovarali smo sa kompanijama Pfizer, Johnson & Johnson, Moderna, a imali smo i stalne kontakte sa SAD, Izraelom i zemljama EU“, napisao je Zemaj na Facebooku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri