Potrebna podrška privrednicima

Predsjednik Američke privredne komore Kosova Arian Zeka rekao je da novu vladu čekaju brojni zadaci i dodao da bi podrška privrednicima, predviđena Zakonom o ekonomskom oporavku, trebalo da se sprovede u prvih 100 dana rada Kurtijeve vlade, prenosi Indeks Onlajn.

"Sprovođenje tih mjera može se nastaviti. Ukoliko se nova vlada ne slaže sa sadržajem nacrta zakona, može pokrenuti njegovu izmjenu ili usvajanje novog zakona koji bi se bavio zahtjevima privatnog sektora. To bi trebalo da se dogodi u prvih 100 dana vlade i trebalo bi da odredimo i primjenu mjera za podršku zaposlenima pogođenim pandemijom“, rekao je Zeka.

On je naveo da bi privredi Kosova treba oko dvije godine za potpuni poravak, ukazujući da je neophodno raditi na očuvanju radnih mjesta.

"U ovom trenutku ne možemo govoriti o mesecima ekonomskog oporavka, već o godinama. U najboljem slučaju u naredne dve godine potrebno je da se nadoknadi sva šteta prouzrokovana pandemijom“, smatra on.

Zeka je dodao da bi preduzeća i građani trebalo da sprovedu mjere koje preporučuju institucije odgovorne za održavanje zdravlja kako ne bi dolazilo do novih blokada.

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net