Ekonomski analitičar

Vakcinacija i ublažavanje posljedica kovida-19, jačanje privrede i povećanje ekonomskog rasta trebalo bi da budu glavni prioriteti vlade Albina Kurtija, izjavio je za Kosovo Onlajn ekonomski analitičar Safet Gërxhaliu.

Gërxhaliu smatra da je novoj kosovskoj vladi neophodna podrška naroda i vrijeme da se dokaže jer je preuzela ogromne probleme iz prethodnog perioda.

“Mislim da imaju mogućnost, imaju većinu i optimista sam da će biti rezultata, ali se ne slažem sa time kako je mnogi nazivaju vladom promjena. Za promjene treba puno vremena i možda to bude neki drugi mandat. U ovo vrijeme rešavati sve probleme iz prošlosti je nemoguća misija, ali je i sam početak veliki uspjeh za ovu vladu koja postoji u nenormalnim uslovima", kazao je Gërxhaliu.

Kao bitnu činjenicu navodi da Kosovo sada ima drugačijeg i fleksibilnijeg Kurtija u odnosu kada je prvi put bio premijer, kome će pored pandemije, dijalog sa Srbijom biti glavni izazov.

“Nadam se da će on mudro, uz podršku SAD i EU, rješavati probleme. Ne postoji alternativa dijalogu, dijalog sa Srbijom je put koji moramo svi shvatiti i prihvatiti kao nešto normalno što nas prati. Možda moramo biti malo strpljivi. Ne treba samo da vodimo dijalog nego da probleme rješavamo. Umorni su i Srbija i Kosovo, a umorna je i međunarodna zajednica sa nama. Smatram da je vrijeme da dijalogu dođe kraj”, rekao je Gërxhaliu.

Komentarišući podatak da se u prvom kvartalu 2021. godine izvoz sa Kosova povećao za 40 miliona eura u odnosu na isti period prošle godine, Gërxhaliu kaže da je pandemiju privredni sektor iskoristio mudro i pametno tako što su ulagali u proizvodnju i kvalitet.

“Vidite da je sada neki novi način pravljenja biznisa. Nije više ona klasična trgovina, sada je digitalizacija i obavlja se preko interneta i drugih mreža. Sve te doprinose koje su dali resorna ministarstva u vidu grantova i subvencije dali su rezultate. Nadam se da će ovako da se nastavi, jer ako postanemo država koja samo izvozi gotov novac, a nema trgovačkog bilansa onda je nemoguće otvarati radna mjesta, imati socijalni mir i ubrzati integracijske procese, kada smo zavisni samo od uvoza”, zaključio je Gërxhaliu.

Izvor: Kosovo Online