KOMPROMIS

Pokret Samoopredjeljenje (VV) isključuje mogućnost novih izbora i kažu da je pitanje dana kada će Vjosa Osmani biti izabrana za predsjednika Kosova, prenosi Gazeta express.

Poslanik Pokreta Samoopredjeljenje Eman Rahmani kaže da su se obavezali da će proces izbora predsjednika završi što je prije moguće.

On je naveo da bi na osnovu volje građana i poslanici ostalih opozicionih partija trebalo da ostanu u sali kada se bude glasalo o izboru predsjednika.

"Mi u Pokretu Samoopredjeljenje se već angažujemo i radimo na tome da izbor predsjednika što prije završimo. Mi kao stranka, zajedno sa ostalim poslanicima imamo više od 60 glasova za predsjednika. Naravno, s obzirom na okolnosti, većina poslanika Skupštine Kosova treba da izabere predsjednika, Vjosu Osmani i nadamo se da će poslanici drugih partija obaviti svoju dužnost i ostati u skupštinskoj Sali. Sve što je potrebno je da dođemo u salu i sprovedemo proces za koji smo dobili mandat od građana. Ne vidim nikakve prepreke u tom pravcu i vjerujem da je to pitanje dana“, rekao je Rahmani.

On smatra da su sastanci Osmani sa opozicionim strankama neophodni kako bi postigao konsenzus o njenom izboru za predsjednika.

 "Uloga predsjednika je i objedinjavanje čitavog političkog spektra, stoga su takvi sastanci korisni“, rekao je on.

Poslanik Samoopredjeljenja isključuje mogućnost novih izbora.

„Uvjeren sam da neće biti potrebe za novim izborima, ali vrlo brzo ćemo imati novog predsjednika. Potrebni su kompromisi“, naveo je on.

Rahmani je rekao da su prioriteti Kurtijeve vlade borba protiv pandemije kovida-19 i ekonomski preporod Kosova.

Rahmani kaže da će Kurtijeva vlada ali i parlamentarna grupa Pokreta Samoopredjeljenje u Skupštini sarađivati sa opozicijom.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express