Demanti

Nakon vijesti pojedinih medija koji su se pozvali na izjavu Ministarstva zdravlja o tome da na Kosovo konačno sljedeće nedjelje stižu prve vakcine, tačnost navoda je za Kallxo praktično demantovao portparol ovog ministarstva Faik Hoti, uz naglasak da su dobili obavještenje da je prihvaćena aplikacija da će vakcine biti poslate, ali ne i kada.

Ponovio je da je Globalni sistem oformljen s ciljem uvećanja pristupa imunizacije siromašnih zemalja (GAVI) obavjestio kosovske vlasti o tome da će 24.000 doza vakcine AstraZeneka stići na Kosovo brzo, ali da je ministarstvo medije informisalo samo o tome da je prihvaćena prijava Kosova za ove vakcine, prenosi Kallxo.

„MZ je u skladu sa procedurama za prijavu koje je pripremio COVAX, podnelo prijavu sa svim potrebnim dokumentima koji su elektronski priloženi uz ovaj mehanizam, a COVAX je potvrdio Ministarstvu zdravlja da je prijava prihvaćena i odobrena“, kaže on.

Međutim, nekoliko medija je juče javilo da vakcine AstraZeneka na Kosovo stižu u roku od sedam dana.

Na Kosovo još uvijek nije stigla nijedna vakcina protiv kovida 19, ako se izuzmu prve isporuke vakcina srpskih zdravstvenih vlasti krajem prošle godine.