Zabrinjavajuća situacija

Inspektor za bezbjednost rada Agim Milaku ocjenio da je sigurnost radnika u pojedinim sektorima na Kosovu i dalje je zabrinjavajuća, a podaci govore da je tokom 2020. godine 16 radnika preminulo na svojim radnim mjestima i da je građevinski sektor i dalje najopasniji, prenosi Reporteri.

Milaku kaže da situacija u privatnom sektoru nije zadovoljavajuća i da inspekcija rada ima poteškoća da promjeni ovu situaciju, jer je na terenu mali broj inspektora, što onemogućava adekvatan nadzor nad provođenjem zakona.

"Situacija je generalno nezadovoljavajuća i ne možemo mnogo toga da promjenimo, jer imamo mali broj inspektora na terenu. Poslodavci i radnici treba da uspostave zdrave i redovne radne odnose zaključivanjem ugovora o radu i poštuju zakonske odredbe kojima se definišu prava i obaveze strana u procesu rada", kaže Milaku.

Građevinski sektor zapošljava najviše radnika, ali je i dalje oblast sa najvećim brojem nesreća.

"Građevinski sektor u kojem je najveći broj zaposlenih radnika ima i velike probleme. Upravo ovde imamo najveći broj nesreća i nezgoda u kojima radnici trpe teže i lakše povrede a dolazi čak i do smrtnih slučajeva. U 2020. godini 16 radnika je izgubilo život na poslu od kojih su dovojica preminula ne zbog uslova rada već prirodno, od srčanog udara, trojica su radili na svojim privatnim kućama što je često nemoguće kontrolisati, a njih 11 ih je izgubilo život usljed obavljanja delatnosti u određenim radnim jedinicama", istakao je Milaku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri