Nema vremena za gubljene

Mehdi Sejdiu iz Grupe za pravne i političke studije upozorava da političke partije, prije pravljenja scenarija o izboru predsjednika, treba da imaju na umu kontekst situacije u kojoj se Kosovo nalazi, navodeći ekonomske probleme, upravljanje pandemijom, vakcinaciju stanovništva, sudske postupke u Hagu i naglasio da je potrebna stabilnost i da nema vremena za gubljenje, prenosi Koha.

„Treba nam stabilnost. Kada govorimo o izboru predsjednika, treba da znamo da nemamo vremena za gubljenje. Bilo bi dobro da se svi po tom pitanju okupe i izaberu za predsjednika Vjosu Osmani, ako je to rješenje. U našoj analizi smo spomenuli da promjena rukovodstva u LDK otvara mogućnost saradnje. Poznato je da je Lumir Abdixhiku bio u kabinetu Albina Kurtija, i da nije participirao u vladi Avdullaha Hotija. Mogućnost saradnje postoji i treba je iskoristiti“, rekao je u emisiji „Interaktiv“ na KTV Sejdiu.

Prema njegovim riječima, lako je ostvarivo da opozicione stranke jednostavno učestvuju u glasanju za kvorum za izbor Osmani za predsjednika.

„To bi održalo stabilnost. Na našoj političkoj sceni stranke svoj stav ne izražavaju do posljednjeg dana. Vjerujem da je to moguće“, dodao je Sejdiu.

Naglasio je da novi izbori nisu povoljni ni za jednu stranku, kako za Pokret Samoopredjeljenje koji je na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara, osvojio ubjedljivu pobjedu, tako ni za opoziciju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore