State department

Američki State department ponovio je stav da institucije Kosova treba da pruže punu podršku Specijalizovanim vijećima i Specijalnom tužilaštvu, koji imaju puno poverenje vlade Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Lajmi.

„I dalje vjerujemo da kosovske institucije moraju pružiti punu i jasnu podršku Specijalizovanim vijećima i Specijalnom tužilaštvu“, rečeno je iz State departmenta za Euro news, dan nakon što je Udruženje bivših boraca OVK koji žive u SAD uputilo pismo predsjedniku Josephu Bidenu.

Albansko-američki vojnici OVK iz udruženja "Atlantik" su na 22. godišnjicu NATO intervencije na srpske ciljeve, od Bidena, zahtjevali preseljenje Specijalnog suda sa sjedištem u Hagu na Kosovo, navodeći kao razlog za to „političko miješanje“ u rad suda.

„Kako bi se smanjila šteta i osigurala nezavisnost sudstva, molimo za vašu pažnju da zaustavite političko miješanje i preselite Specijalizovana vijeća iz Haga na Kosovo. Kosovo je suverena zemlja i kosovski parvosudni sistem treba da djeluje sa Kosova“, naveli su bivši pripadnici OVK u pismu.

Iz udruženja, koje predstavlja 400 veterana OVK sa sedištem u SAD, nije odgovorilo na zahtjev medija za komentar, prenosi Lajmi.

Izvor: Kosovo online/Lajmi.net