Uprkos upozorenjima

Broj novih registrovanih slučajeva koronavirusa na Kosovu dostigao je rekordan broj tokom 2021. godine, a uprkos upozorenju Nacionalnog instituta za javno zdravlje resorno ministarstvo ne pooštrava antikovid mjere, prenosi Gazeta Express.

Nacionalni institut za javno zdravlje potvrdio je 860 novih slučajeva koronavirusa, što je najveći broj zaraženih zabilježen tokom 2021. godine.

"Samo u Prištini zabilježeno je 287 pozitivnih slučajeva. Izražavamo saučešće porodicama zbog smrtnih 6 slučajeva tokom posljednja 24 sata. Broj pozitivnih i smrtnih slučajeva i dalje je visok, a zabrinjavajuće je što imamo skok zbog nepoštovanja mjera“, navodi se u saopštenju Nacionalni institut za javno zdravlje.

Ministar zdravlja Arben Vitia potvrdio je da ne postoji odluka o novim mjerama na Kosovu.

"Za sada nema novih mjera, a ukoliko se nešto promjeni, javnost će biti na vrijeme obavještena o tome“, kaže Vitia.

Novi ministar zdravlja potvrdio je da je Covax mehanizam odobrio prijavu vlade i očekuje se isporuka prvog kontigenta.

"Ministarstvu zdravlja potvrđeno je da će prve Astra-Zeneka vakcine u kontingentu od 24.000 doza stići vrlo brzo. Ministarstvo zdravlja je u skladu sa procedurom podnelo je elektronsku prijavu mehanizmu Covax sa svom pratećom dokumentacijom i dobili smo potvrdu da je prijava prihvaćena i odobrena“, navodi se saopštenju Ministarsva zdravlja.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express