Nadgledanje sprovođenja mjera - nula

Predsjednik Ljekarske komore Kosova Pleurat Sejdiu rekao je da je Kosovo već ušlo u treći talas pandemije, i da se broj slučajeva koronavirusa dramatično povećava, piše Ekonomia Online.

Sejdiju je dodao da Vlada mora da uspostavi ravnotežu između pooštravanja mjera i minimiziranja štete po ekonomiju.

"Iako nije rečeno da je počeo treći talas, vjerujem da ako se uradi jednostavna analiza drastičnog povećanja broja, onda možemo reći da smo u trećoj fazi", ocijenio je Sejdiu.

On je ipak dodao da bi neko trebalo da preuzme odgovornost za nesprovođenje mjera uoči izbora, što je prouzrokovalo štetu koju je vidljiva sada.

"Ali ipak se nešto mora preduzeti, jer vlada mora da uspostavi ravnotežu između pooštravanja mjera i minimiziranja štete za kosovsku ekonomiju", poručio je Sejdiu.

Sejdiu je dodao da mjere treba da budu restriktivne, ali da ne bi trebalo da bude potpunog zatvaranja, kao i da bi valjalo pojačiti nadzor sprovođenja antikovid mjera.

"Novoj vladi nije preostalo mnogo da preduzme da bi značajno poboljšala situaciju. Mjere treba da budu restriktivne, ali ne i one koje će u potpunosti zatvoriti Kosovo. Nadgledanje sprovođenja mjera zasad je nula", rekao je Sejdiu.

Prema njegovim riječima zdravstveni radnici su pokazali zrelost tokom perioda pandemije.

"Ako govorimo o profesionalnom upravljanju, mislim da su zdravstveni radnici svi bez izuzetka pokazali zrelost tokom ovog trećeg talasa i upozorili vladin nivo i on je u potpunosti propao", rekao je Sejdiu.