Preokret

Iako Demokratski savez Kosova (LDK) još nije doneo konačnu odluku da li će podržati svoju bivšu funkcionerku Vjosu Osmani za mjesto predsjednika, neki od zvaničnika LDK javno su iskazali svoj stav da Osmanijeva treba da bude novi predsjednik Kosova, prenosi Reporteri.

Osmani je nakon sastanka sa predsjednikom Demokratskog saveza Kosova Lumirom Abdixhikuom izjavila da očekuje podršku LDK i da će u narednim danima uslijediti još jedan sastanak.

Dodala je da je Abdixhiku predstavila političku platformu, da očekuje podršku kolega iz njene bivše stranke, kao i od ostalih poslanika u Skupštini.

Istakla je da je uvjerena da će sjednica za izbor predsjednika biti održana vrlo brzo, čim se završi procedura vezano za zamjenu poslanika koji su imonovani za ministre.

Sa druge strane, predsjednik LDK Lumir Abdixhiku nakon sastanka sa Osmani rekao je da je razgovarano o izboru predsjednika Kosova i da nema primjedbi na predstavljenu političku platformu.

Abdixhiku je dodao da su sada na redu konsultacije sa stranačkim organima LDK.

Ipak, neki od funkcionera LDK javno su iskazali svoju podršku Osmanijevoj.

Prvi potpredsjednik LDK Lutfi Haziri otvoreno je izjavio da bi, ako se on pita, LDK bi trebalo da da svoju podršku Osmanijevoj.

Haziri je rekao da bi on lično dao svoj glas osobi koja je rasla, obrazovana i sazrevala upravo u LDK, dodajući da Osmani ne vidi kao nekoga ko nje dio LDK.

Drugi zamjenik predsjednika LDK Gazmend Muhaxheri, kaže da će nakon razjašnjenja stava Osmanijeve u vezi sa pitanjima koja su u interesu Kosova, odlučiti da li će joj dati svoju podršku.

"Kada budem čuo takve stavove, biće mi jasnije da li LDK treba da podrži Osmani. U početku želimo da znamo njen stav o dijalogu. Da li će ona nastaviti dijalog. Zatim želimo da saznamo njene stavove u odnosu na nezavisne institucije, kao i na izbor zvaničnika u tim institucijama", rekao je Muhaxheri, dodajući da je Osmani ta koja je podjelila biračko tijelo Demokratskog saveza Kosova.

Sa druge strane, član predsjedništva LDK Xhafer Tahiri rekao je da će lično glasati u korist Osmani.

"Glasaću da poslanici LDK ostanu u skupštinskoj sali kada se bude birao predsjednik. Tada je to u rukama drugih. Moramo biti konstruktivna opozicija. LDK će svojim doprinosom institucijama nastaviti izgradnju države. Jasno smo stavili do znanja da ćemo biti u opoziciji i da nećemo biti dio bilo kog političkog sporazuma sa Samoopredjeljenjem. Stajanje u holu skupštine ne bi značilo ništa", rekao je Tahiri sinoć na T7.

Poslanica LDK Valentina Bunjaku-Rexhepi slaže se sa Tahirijem.

"Kao stranka ćemo doneti konačnu odluku. Lično mislim da bi LDK trebalo da ostane u sali i glasa za gospođu Osmani, jer su građani pokazali da je vole, s obzirom na to da su u tolikom broju glasali za nju", rekla je Rexhepi.

Sa druge strane, smatra da svaki poslanik LDK ima pravo da odluči da li će se složiti sa konačnom odlukom stranke.

"Trenutno nemamo konačnu odluku o tome kako će se ponašati poslanici LDK kada dođe trenutak glasanja za predsjednika. Lično želim da sjedim u sali i glasam za gospođu Osmani“, dodala je Rexhepi.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri