Potrebno suzdržavanje

Bivši zamjenik ministra prosvete Jusuf Thaçi pozvao je izvršnog direktora Organizacije za unapređenje kvaliteta u obrazovanju Rona Gjinovcija, koji je PDK nazvao antiameričkom strankom, da se suzdrži od takvih izjava, jer, prema njegovim riječima, takav diskurs mora zauvijek da nestane iz javne sfere.

"Sistematska histerična optužba mnogih političkih partija, javnih ličnosti i medija protiv Samoopredjeljenja kojeg su četo nazivali antiameričkom strankom, jednostavno nije tačna. Mi koji podržavamo Samoopredjeljenje godinama se borimo protiv takve nepravde, stoga je barem na nama da sada koristimo istu odbranu i kada su u pitanju optužbe na račun aktuelnih opozicionih partija. Zapravo, svi mi moramo da doprinesemo da takva optužba i diskurs jednom zauvijek nestanu iz naše javne sfere", napisao je Thaçi na Facebooku.

Thaçi je pozvao Gjinovcija da ne koristi iste argumente protiv PDK, iako je u prošlosti Samoopredjeljenje često napadano i od te stranke.

"Javno pozivam aktivistu Gjinovcija da da svoj doprinos kako takve optužbe ne bi bile prisutne u našoj javnoj sferi. Naravno, on ima pravo da podsjeti aktuelne opozicione stranke kako su lako i nepravedno koristili i zloupotrebili ovu optužbu protiv Samoopredjeljenja, ali osim toga, on nema pravo da sada takve optužbe iznosi na račun nekog drugog", napisao je Thaçi.

Inače, Gjinovci je na  T7 nazvao PDK antiameričkim, ističući da su bivša kosovska ambasadorka u Sjedinjenim Američkim Državama Vlora Çitaku i lider ove stranke Enver Hoxhaj vršili antiamerikanizam suprotstavljajući se ambasadoru SAD na Kosovu Phillipu Kosnnetu.

Çitaku je reagovala na izjavu ambasadora Kosnneta da je "vrijeme predsjednika iz koverte završeno", rekavši da bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga nije izabrana jer je njeno ime bilo u "koverti".

Istakla je da je prilikom njenog izbora bilo brojnih kandidata, a da je Jahjaga bila jedina osoba oko čijeg izbora su se složile sve stranke bez bilo kakavog pritiska.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express