Aktivista civilnog sektora

Aktivista civilnog sektora Ron Gjinovci ocjenjuje da PDK kroz kritiku Vlore Çitaku na izjavu ambasadora Philipa Kosnneta da je "prošlo vrijeme predsjednika Kosova iz koverte", pokazuje antiamerički stav njihove stranke, prenosi Gazeta Express.

Gjinovci smatra da je PDK postala nova kolijevka antiamerikanizma na Kosovu.

"Američki ambasador je bio vrlo jasan u svom zahtjevu za izbor predsjednika Kosova. PDK je upala u zamku i od juče je potpuno antiamerički nastrojena. Vlora Çitaku i predsjednik Enver Hoxhaj iskazali su snažan antiamerikanizam suprotstavljajući se stavu Kosnneta da predsjednik Kosova treba da bude izabran. Uprkos takvom njihovom stavu predsjednik će biti izabran“, rekao je Gjinovci.

On dodaje da je Çitaku pogođena izjavom Kosnneta, koja praktično potvrđuje način izbora prethodnih predsjednika na Kosovu.

„Sad je američki ambasador potvrdio takozvano biranje predsjednika iz 'koverte' u prošlosti i PDK ne može da se pomiri sa tim i pokazuje antiamerički stav“, dodao je Gjinovci.

Bivša kosovska ambasadorka u Sjedinjenim Američkim Državama Vlora Çitaku je reagovala na izjavu ambasadora Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Philipa Kosnneta da je "vrijeme predsjednika iz koverte završeno", rekavši da bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga nije izabrana, jer je njeno ime bilo u „koverti“.

Istakla je da je prilikom njenog izbora bilo brojnih kandidata, a da je Jahjaga bila jedina osoba oko čijeg izbora su se složile sve stranke bez bilo kakavog pritiska.

„Iskoristiću priliku da pojasnim izjavu, mog prijatelja, ambasadora Philipa Kosnneta, u vezi sa izborom Atifete Jahjagae za predsjednicu Republike Kosovo. Prije svega, predsjednica Jahjaga je služila Kosovu dostojanstveno i njen izbor nije bio proizvod ikakve ’koverte’. ’Koverta’ uopšte nije postojala“, objavila je na Facebooku Çitaku.

Dodala je da niko nije lobirao ili vršio bilo kakav pritisak na kosovske političke lidere da izaberu Jahjagu, koja je svoje kvalitete i iskustvo stekla tokom dvije decenije u politici, tokom raznih izazova, navodeći: Specijalni sud, Sporazum o pridruživanju, Razgraničenje sa Crnom Gorom.

Naglasila je da je Jahjaga dobila zasluženu zahvalnost i kao prva žena predsjednica, ne samo na Kosovu, već i u cijeloj Jugoistočnoj Evropi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express