Na potezu međunarodni faktor

Novinar Fitim Gashi primjećuje da su poslije sastanka lidera LDK Lumira Abdixhikua i Vjose Osmani relaksirani odnosi na liniji te stranke i kandidatkinje za predsjednicu, što je po njemu znak da će njena bivša stranka učestvovati u glasanju. Šanse da Srpske lista učestvuje u izboru predsjednika Kosova značajno su smanjene, dodaje Gashi, poslije odluke Kurtija da im povjeri samo jedno ministarsko mjesto u novoj vladi, prenosi Koha.

Međunarodni faktor, smatra Gashi, igra značajnu ulogu po pitanju izbora predsjednika i na svim sastancima sa opozicionim strankama istaknuta je važnost formiranja svih institucija na Kosovu.

Smatra da međunarodni faktor može uticati i na Srpsku listu da učestvuje u izboru predsjednika Kosova, ali su šanse značajno smanjene, poslije odluke Kurtija da im dodjeli samo jedno ministarsko mjesto.

"Vidjeli smo da je odmah nakon izglasavanja vlade američki ambasador otišao u kancelariju Abdixhikua i započeo konsultacije oko izbora predsjednika ističući da je to prvi zadatak. Članice Kvinte takođe to podržavaju. Zbog ovih poteza možda će i Srpska lista da učestvuje u glasanju. Srpska lista još uvijek nije iznela stav oko izbora predsjednika, međutim jasno je da ne podržavaju i nezadovoljni su vladom Kurtija, jer nemaju dva, već jednog ministra", rekao je Gashi.

On primjećuje i relaksaciju odnosa između novog rukovodstva LDK i Osmani.

"U poslednje vrijeme vidimo relaksaciju odnosa za razliku od prvih dana kada je Abdixhiku preuzeo vođstvo stranke. Tada je novi lider LDK bacio vruć krompir pobjedničkoj listi da sama obezbjedi kvorum za izbor predsjednika. Ipak sam je Abdixhiku ublažio stav i dolazi do opuštanja, što je znak da će LDK učestvovati u glasanju za predsjednika, doduše ne sa svim poslanicima koji su u skupštini“, ocjenio je Gashi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore