Politički analitičar

Politički analitičar Imer Mushkolaj smatra da je dobra strategija da LDK podrži Vjosu Osmani za predsjednika Kosova, a vjeruje da novi lider Lumir Abdixhiku i stranka od nje mogu tražiti da im sa grupom građana ne pravi konkurenciju u nekim mjestima na predstojećim lokalnim izborima. Ipak Mushkolaj ne vjeruje da će stara garda političara LDK podržati izbor Osmani za predsjednicu Kosova, prenosi Gazeta Express.

Mushkolaj smatra da se strategija LDK oko izbora predsjednika i podrške  Osmani već može prepoznati.

„Po raspoloženju u LDK generalno mi se čini da će oni biti za izbor Osmani za predsjednika Kosova. Vjerujem da je strategija LDK da vrati biračko tijelo koje su Osmani i njena lista usmjerili na Samoopredjeljenje. Ako LDK donese odluku iz strateških razloga, mislim da je to u redu, posebno s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi i loš rezultat na prethodnim izborima“, izjavio je Mushkolaj.

Podrška  Osmani, smatra Mushkolaj, sada je veliki tekst za mladog lidera Abdixhikua.

„Hoće li poslanička grupa LDK jednoglasno glasati za nju pokazaće koliko je Abdixhiku jak kao novi predsjednik stranke. U dosadašnjoj praksi  LDK je pratila situacija da određeni broj poslanika ne glasa po diktatu stranačkih organa, poput slučaja kod glasanja za Hashima Thaçija. Glasanje za Osmani svakako je test za LDK, ali i za Abdixhikua“, rekao je Mushkolaj.

Politički analitičar dodaje da je na osnovu dosadašnjih izjava malo vjerovatno da će Agim Veliu, Avdullah Hoti i Driton Selmanaj podržati Osmani za predsjednika Kosova.

„Na osnovu javnih izjava, videli smo pristup Agima Veliua i  teško je povjerovati da će glasati za Osmani. Takođe Driton Selmanaj i Avdullah Hoti teško će podržati njen izbor. Ipak  treba da razmišljaju ne o ličnim već o stranačkim interesima, jer je strateški interes LDK da glasa i iskoristi ovo glasanje. U suprotnom ostaće nezadovoljstvo i rizik da se LDK neće razvijati u skladu sa idejom novog lidera, koji planira da povrati povjerenje biračkog tijela koje je otišlo za Vjosom Osmani i ostalim bivšim članovima“, izjavio je Mushkolaj.

On smatra da je jedini moguć dogovor, da Osmani prihvati povlačenje liste njene grupe građana u određenim mjestima, kako LDK dodatno ne bi bio ugrožen na lokalnim izborima.

Lider LDK Lumir Abdixhiku je poslije razgovora sa Osmani po tom pitanju izjavio da je sastanak bio pozitivan i konstruktivan, ali LDSK još uvijek nije donela odluku.

“Razgovarali smo o njenoj budućoj ulozi. Biće nam potrebna dodatna pojašnjenja i vrijeme za dodatne konsultacije unutar stranke, kada se ta dva procesa završe, imaćemo jasnu konačnu odluku. Sastanak je bio konstruktivan i pozitivan", rekao je Abdixhiku.

Dodao je da je sa Osmani razgovarao i o o sadržaju platforme koju namjerava da primjeni, ako bude izabrana za predsjednika Kosova.

"Razgovarali smo o platformi. Nemamo primjedbi u vezi sa sadržajem platforme", rekao je Abdixhiku.

Upitan da li bi moglo doći do toga da pojedini poslanici glasaju u suprotnosti sa konačnim stavom LDK o izboru predsjednika, Abdixhiku je rekao da se to ne može dogoditi jer će poslanici poštovati odluku.
 
Izvor: Kosovo Online/Gazeta express