Ministarka pravde

Nova ministarka pravde Albulena Haxhiu zaustavila je isplatu bonusa visokim činovnicima u tom ministarstvu, u skladu sa postojećim zakonom, što je njena prva odluka otkako je stupila na dužnost, prenosi Ekonomija Onlajn.

Kako navodi taj medij, Haxhiu je preduzete su sve radnje kako bi, po ovom pitanju bio primjenjen zakon i u drugim slučajevima, pa je Ministarstvo uputilo i pravno mišljenje Agenciji za borbu protiv korupcije.

"S obzirom na to da su uprkos ovoj zabrani stariji službenici i dalje nagrađeni isplatom kao članovi upravnih odbora, Ministarstvo pravde kao preduzelo je mjere za primenu ovog zakona", poručila je Haxhiu.

Svrha toga je da se pravilno utvrdi način primjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije, tj. član 13. zakona, koji zabranjuje nagrađivanje zaposlenih kao i visokih zvaničnika.

Zakon do sada nije bio adekvatno sproveden s obzirom da su i pored ove zabrane pojedini funkcioneri i dalje dobijali nadoknade za učestvovanje u radu upravnih odbora i drugih tijela.
 
Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online