Niko nije spreman za izbore

Politički analitičar Milaim Zeka rekao je da će Vjosa Osmani dobiti podršku Demokratskog saveza Kosova kada se bude birao predsjednik, prenosi Indeksonline.

"Osmani će biti izabrana za predsjednika, a to je nešto što odgovara i međunarodnoj zajednici. Dakle, LDK će glasati za Osmani, a moguće je da će i neki članovi PDK, takođe, glasati za nju", rekao je Zeka.

Dodao je i da nijednoj političkoj stranci nije u interesu da Kosovo ponovo izađe na birališta.

"Nijedna politička stranka više ne može da izađe na izbore, bez obzira šta oni kažu, nisu spremni. Ako Albin Kurti ubjedi biračko tijelo da na vanredne izbore idu krivicom opozicije, on može dobiti i veću podršku, ali ako opozicija ubjedi biračko tijelo da na izbore izlaze krivicom Kurtija, i Osmani, onda bi ponovni izbori imali više smisla", naglasio je Zeka.

Smatra i da će Kurti i Osmani ispuniti puni mandat.

"Da li bi za demokratiju bilo dobro da opozicija ima funkciju, normalno da bi to bilo dobro.  Ali, situacija je takva da su građani kaznili političku klasu koja je vladala u prošlosti i sada bi trebalo da daju šansu Kurtiju i Osmani da vode Kosovo u naredne četiri godine", rekao je Zeka.

Prema njegovim riječima, Osmani će biti novi predsjednik Kosova.

"Optimista sam da će Osmani biti predsjednik i da će biti najbolji bilans u vladi, jer ona izuzetno dobro poznaje međunarodnu politiku. Sa druge strane, Kurti se dobro bavi unutrašnjim poslovima", dodao je Zeka.