Nada za novu generaciju

Reizbor Albina Kurtija za premijera štampa na njemačkom govornom području vidi kao nadu za novu generaciju, ali uočava da Kurti neće biti prijatan partner za Evropljane, prenosi Reporteri.

Novine "Neue Zürcher Zeitung“ u svojoj analizi pod naslovom "Kosovska nada stupila na dužnost“ pišu da nova Kurtijeva vlada ima zadatak da se bori protiv korupcije i postigne socijalne ciljeve, što će zbog ograničenih resursa biti teško.

"Jedan od najvećih izazova novog šefa vlade je ostvarenje velikih očekivanja njegovih pristalica. Pandemija čini ovaj zadatak još težim. Kosovo još nije dobilo nijednu dozu vakcine“, konstatuje taj list.

"Neue Zürcher Zeitung" piše i o Kurtijevoj izjavi da neće biti normalizacije odnosa ako Srbija ne prizna nezavisnost Kosova i počinjene zločine.

Ali "Srbija pod predsjednikom Vučićem je daleko od oba ova koraka. Vučić je nedavno na Instagramu objavio mapu Kosova u bojama srpske zastave. EU i SAD, koje nakon promjene vlasti u Vašingtonu ponovo razvijaju zajedničku politiku za Kosovo, zahtjevaju nastavak razgovora između Beograda i Prištine“, piše taj list.

Novine "Süddeutsche Zeitung“ pišu da se na Kosovu trenutno odvija dvostruka transformacija.

"S jedne strane, politička dominacija veterana OVK konačno se privodi kraju. Kurtijev prvi mandat trajao je samo 51 dan, a potom je oboren pod uticajem vlade koju je podržvao Donald Trump. I u tom smislu, Kurtijev ponovni izbor označava prekretnicu: Simbolizuje kraj destruktivne nelogične faze američke politike na Balkanu. Pod predsjednikom Josephom Bidenom, poznavaocem regiona i njegovih zamki, takva vrsta  intervenije se ne  očekuje. Za Evropljane Kurti neće biti ugodan partner. Ali on je neko ko uživa veliku podršku u mladoj populaciji Kosova", navodi list.

Poznati njemački radio "Deutschlandfunk Kultur" na izbor Kurtija gleda kao na smjenu generacija na Kosovu.

"Na njemu je da privede kraju generacijsku promenu za kojom se traga već 20 godina. Možda Kurti sa svojim jasnim kursom ima veće šanse da uspešno pregovara sa srpskom vladom nego stare elite. Ali mora takođe da dokaže da je nepotkupljiv i principijelan na funkciji i da nesebično vodi Kosovo ka budućnosti. Izazov je veliki", konstatuje taj radio.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri