Bivši predsjednik Ustavnog suda

Bivši predsjednik Ustavnog suda Enver Hasani rekao je da vlada Albina Kurtija ne može da izbjegne formiranje Zajednice srpskih opština jer je to međunarodna obaveza, prenosi Ekonomija Onlajn.

Prema riječima Hasanija, za ovu međunarodnu obavezu je obavezna primjena kao i za sve ostale obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, koje Kurti ne može da ignoriše.

"Kurtijeva vlada ima jasna ustavna ovlašćenja koja mora da sprovodi. ZSO je dio dijaloga koji nije stvar samo jedne vlade. Ustavni sud kaže da je to međunarodna obaveza koja ne može da se ignoriše, kao ni obaveze iz Vašingtonskog sporazuma. To morate da primjenite, osim ako druga strana ne odustane. Možete ga pregledati, koliko su stavke primjenljive, ali ne možete jednostrano da otkažete obaveze bez druge strane", kaže Hasani.

Hasani je krajnje skeptičan kada je u pitanju mogućnost da Kosovo podnese tužbu protiv Srbije za genocid.

"Neka pogledaju slučaj BiH protiv Srbije. Politika je politika i ja sam krajnje sumnjičav. U bivšoj Jugoslaviji međunarodna zajednica proglasila je sve strane odgvornim. Tužba Bosne je odbačena kao neprihvatljiva i nije bilo dokaza da je bilo genocida, osim u Srebrenici", kaže Hasani.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online