Povećanje broja oboljelih

Povećanje broja oboljelih od koronavirusa, koje je primjetno iz dana u dan, dovelo je do većeg broja onih kojima je potrebno bolničko lječenje pa je tako u bolnicama i klinikama širom Kosova trenutno hospitalizovano 865 pacijenata, od kojih je koronavirus potvrđen kod 706, saopštili su iz Univerzitetske bolnice i kliničke službe Kosova, prenosi Reporteri.

Zbog teške kliničke slike 11 pacijenata se nalazi na respiratorima, a 669 zahtjeva kiseoničku potporu.

Prethodnih dana pojavili su se razni izvještaji da je Infektivna klinika prenatrpana pacijentima, pa su pacijenti pogođeni koronavirusom raspoređeni u druge klinike kako bi im se dali potrebni lijekovi.

Na Infektivnoj klinici pacijenti su podjeljeni u tri djela, i to na Infektivnoj klinici 1, gdje je ukupno 118 hospitalizovanih pacijenata sa koronavirusom, dok se na Infektivnoj klinici 2 liječi 91 pacijent, od kojih je kod 82 potvrđen virus kovid-19.

Nešto lakša situacija je na Infektivnoj klinici 3 gdje je hospitalizovano 17 pacijenata sa koronavirusom.

Kada se uzme u obzir broj raspoloživih kreveta i broj pacijenata, gdje kapacitet Infektivne klinike 1 iznosi 120 kreveta, vidi se da su tu slobodna samo još dva kreveta.

Slična je situacija i na Infektivnoj klinici II i III, gdje je u prvoj sedam slobodnih kreveta, dok je u trećoj svega 9.

Na pulmološkoj klinici ima ukupno 85 stacionarnih bolesnika, od kojih je 34 sa koronavirusom, dok je na pedijatrijskoj klinici ukupno 16 pacijenata, a kod četvoro je potvrđen virus kovid-19.

Pored toga, u okviru klinike MIK-COVID nalazi se 17 pacijenata kojima je potvrđeno koronavirus.

Od marta prošle godine, kada su potvrđeni prvi slučajevi, mnogi građani se suočavaju sa zdravstvenim problemima kao rezultat ovog virusa.

Iako su skoro sve zemlje svijeta već dobile hiljade doza anti-kovid vakcine, tako nešto se još uvijek nije dogodilo na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri