Optužnica dostavljena sudu

Osnovno tužilaštvo u Prištini potvrdilo je medijske navode da je protiv ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture u novoj vladi Albina Kurtija, Liburna Aliua, podignuta optužnica zbog zloupotrebe službenog položaja.

Vijest o postojanju ovakve optužnice prethodno je objavila Zakletva za pravdu.

Ovaj medij je javio da je optužnica podnjeta Osnovnom sudu u Prištini još sredinom 2020. godine, te da se njome nekoliko lica, među kojima je i Aliu, terete za zloupotrebu službenog položaja.

Riječ je o radnicima Direkcije za urbanizam u ovom gradu, a u vrijeme kada je Aliu bio direktor ovog odjeljenja.

Aliu se potom oglasio i saopštio da nije upoznat sa tim da je protiv njega podignuta optužnica, te da će, u slučaju da je to istina, tražiti odgovornost pravosudnih organa, jer ga nisu o tome obavjestili.

U saopštenju koje je kasno sinoć izdalo Osnovno tužilaštvo u Prištini navodi se da je istraga protiv Aliua i ostalih pokrenuta još 17. aprila 2019. godine, te da je, između ostalih, ispitan i Liburn Aliu – 05. avgusta 2019. godine.

Kako navode iz ovog tužilaštva, optužnicu su podnijeli sudu 24. jula 2020. godine zbog sumnji u izvršenje krivičnog djela – Zloupotreba službenog položaja.

Optužbe Aliua da mu tužilaštvo nije dostavilo optužnicu "ne stoje", navode dalje, uz naznaku da se optužnica dostavlja nadležnom sudu koji je potom dostavlja optuženima.

"Tokom prvog ročišta sudija pojedinac ili predsedavajući sudija će dostaviti kopiju optužnice okrivljenom ili okrivljenima, ukoliko im ove kopije optužnice nisu bile dostavljene ranije, jer optužnice stranama dostavlja nadležni sud", precizirali su iz ovog tužilaštva.

Nova Vlada Kosova na čelu sa Kurtijem, koja se sastoji od tri zamjenika premijera i 15 ministara formirana je ovog ponedjeljka.

Sam Kurti je po preuzimanju funkcije, ali i prije toga – u sklopu predizborne kampanje, obećavao da će izvršiti reforme u pravosuđu, boriti se protiv kriminala i korupcije i neće imati u kabinetu ministre sa optužnicom za korupciju.