Svjetski mediji o Kurtiju

Svjetski mediji danas pišu o izboru nove Vlade Kosova koju predvodi Albin Kurti, pa tako agencija Reuters navodi da je za premijera izabran levičar i albanski nacionalista, čija je koalicija obezbjedila 67 glasova u skupštini od 120 mjesta, i koji je rekao da će njegovi glavni prioriteti biti borba protiv korupcije i stvaranje radnih mjesta, prenosi Ekonomija Onlajn.

Reuters navodi da Kosovo ima najmlađu populaciju u Evropi, ali i nezaposlenost od oko 30 odsto.

Agencija je takođe napisala da Kosovo treba da poboljša odnose sa Srbijom ako želi da se pridruži Evropskoj uniji.

Prije glasanja, Kurti je rekao da želi da riješi sva preostala pitanja sa Srbijom, ali je dodao da priznanje nezavisnosti Kosova od strane Beograda ostaje ključni preduslov.

Radio Slobodna Evropa izvjestio je da je Pokretu Samoopredjeljenje potrebna podrška nesrpskih manjinskih partija za formiranje nove vlade, dodajući da će nova vlada morati da se suoči sa ekonomskim problemima i zategnutim odnosima sa Srbijom.

"Skupština je izabrala ljevičarskog lidera opozicije za lidera sedme Vlade Kosova od proglašenja nezavisnosti 2008. godine", izvestila je državna novinska agencija Anadolija.

Američka novinska stranica Jues News napisala je da vlasti Kosova pokušavaju da kontrolišu pandemiju i da je Kurti rekao da njegova vlada želi da 60 posto od 1,8 miliona stanovnika bude vakcinisano do kraja ove godine.

Kurti izabran je za novog premijera sa 67 glasova. Očekuje se da će u sredu formalno preuzeti funkciju od svog prethodnika Abdullaha Hotija, koji je na tom mjestu bio manje od godinu dana.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online