Uprkos maksimalnom zalaganju

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj uputio je pismo Covaxu u kojem je zatražio mogućnost što skorije isporuke antikovid vakcine na Kosovo, prenosi Koha.

Istakao je da je Ministarstvo zdravlja Kosova u okviru saradnje sa Covaxom uložilo maksimalne napore da ispuni sve zahtjeve koje je ta kompanija tražila, pridržavajući se zadatih rokova, i da smatra da je Ministarstvo od početka saradnje, maksimalno ispunilo vremenske rokove, podnelo svu traženu dokumentaciju vezano za zahtjev za vakcinu.

„Nažalost, uprkos našem maksimalnom zalaganju, jedina smo država u Evropi koja nije primila nijednu dozu kovid-19 vakcine. Pored podrške Covaxu, Ministarstvo zdravlja je u toku i u procesu obezbjeđivanja finansijske podrške od međunarodnih finansijskih institucija kako bi se omogućila kupovina (dijela) vakcina sopstvenim sredstvima, bilo kroz sufinansiranje od strane Covaxa, od proizvođača ili drugih potencijalnih izvora“, naveo je Zemaj u saopštenju.

Podsjetio je da je Ministarstvo dobilo pismo 26. februara 2021. od generalnog direktora kancelarije Covax Aurelie Nguien, koja ih je obavjestila o prvoj isporuci vakcina AstraZeneka – Oxford, zajedno sa Aneksom A, koji se sastoji od ključnih detalja o raspodjeli, nabavci, preduslovima, snabdjevanju i isporuci, te da su u skladu sa timi, izavršili i predali sve tražene.

Zemaj je dodao da je 1. marta 2021. kontakt osoba za Kosovo najavila da treba da se obrate UNICEF-ovom Odjeljenju za snabdjevanje, koji će izdati naredbu i da je narudžbenica UNICEF-u,  upućena 4. marta, 2021.

„Nakon toga smo obavješteni da će prva količina vakcine AstraZeneka za Kosovo biti spremna za transport 17. marta, a ostatak 17. aprila, 2021. Nažalost, do danas nemamo informacije o uzroku kašnjenja i vremenu dolaska vakcine na Kosovu! Svi smo svijesni da je vakcinacija stanovništva protiv kovid-19 vitalno pitanje za zaštitu života i zdravlja pojedinaca, kao i stanovništva, posebno osjetljivih grupa, suočenih sa pandemijom", naglašava se u saopštenju.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore