Srbija duguje tri milijarde eura

Albin Kurti je izjavio da Kosovo ima mnogo pitanja o kojima treba da razgovara sa Srbijom dodajući da bi Beograd morao da ima volju da riješi pitanje nestalih osoba, prenosi Klan Kosova.

On je na okruglom stolu, koji je organizovala Kosovska fondacija za otvoreno društvo na temu „Kako dalje sa dijalogom“, rekao da Srbija treba da vrati Kosovu oko tri milijarde eura duga.

Takođe, smatra Kurti, Srbija bi trebalo i da ponudi naknadu za oštećenu imovinu, naknadu za ratna stradanja i izvinjenje.

"Realnost mora biti prihvaćena, mora prihvatiti i istinu i građani moraju imati koristi", rekao je on.

Povodom Zajednice srpskih opština, Kurti je rekao da ne može postojati jednoetnička zajednica koja je potkrepljena presudom Ustavnog suda.

Prema njegovim riječima, historija Kosova je poznata i srpska vlada bi trebalo da razmisli o zločinima koje je počinila.

Publicista Veton Surroi je rekao da bi sljedeća vlada trebalo da preispita proces dijaloga.

"U posljednjih deset godina otkako smo započeli pregovarački proces, geopolitički kontekst u svijetu se promjenio. Pogrešna američka intervencija, kao što je slučaj sa Grenellom, oštetila je proces dijaloga. Neophodan je povratak SAD u okviru nove dimenzije. Tokom godina stvorili smo zakonska odstupanja. Zajednica srpskih opština je eklatantan slučaj, u suprotnosti je sa našim ustavnim sistemom“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova