Prelazno rješenje

Pokret Samoopredjeljenje (VV) mogao bi da iznenadi i umjesto Albina Kurtija postavi Arbena Vitiu ili nekog drugo na mjesto novog predsjednika Vlade Kosova, smatra Albert Krasniqi iz Demokratskog instituta Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.

On podsjeća da bi se to moglo dogoditi zato što lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti ima kaznu koja je na snazi do septembra, a neke stranke su upozorile da bi mogao završiti na Ustavnom sudu kao premijer.

„Da vidimo sada ko će biti kandidat. Mogu da nas iznenade sa još jednim kandidatom. To može biti gospodin Vitia ili neko drugi iz redova Samoopredjeljenja do septembra, a onda će podneti ostavku i tada će biti izabran Kurti“, rekao je Krasnići.

Kosovo Onlajn pisao je prije nekoliko dana o tome da bi Vitia moga da bude „prelazno rješenje“ na mjestu premijera Kosova, umjesto Kurtija, kome je Ustavni sud nedavno izrekao suspenziju od tri godine za kandidovanje na javne funkcije, zbog uslovne presude iz 2018. godine.

Prema ovim informacijama, Kurti bi već u septembru, kada njegova suspenzija ističe, preuzeo ulogu premijera, a Vitia bi ušao u trku za mjesto gradonačelnika Prištine na predstojećim lokalnim izborima.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online