Član rukovodstva PDK

Član rukovodstva Demokratske partije Kosova Betim Gjoshi ponavlja da je stav stranke da ne podrži Vjosu Osmani za novog predsjednika Kosova i da će, ukoliko se bude išlo na nove izbore, direktni krivac za to biti Pokret Samoopredjeljenje, prenosi RTK.

Gjoshi je rekao da će oni svoju podršku dati jedino ukoliko bude predložen kandidat za predsjednika koji bi predstavljao „jedinstvo građana i politički spektar“.

„O tome smo otvoreni za razgovor sa onima koji su pojbedili na izborima. Ako uspjemo da dođemo do osobe koja može da predstavlja jedinstvo naroda i politički spektar, podržaćemo ga“, rekao je Gjoshi.

Iako ne bježi od izlaska na nove izbore, Gjoshi kaže da ih PDK ne traži.

Prema njegovim riječima, lider Samoorpedjeljenja Albin Kurti ima tendenciju da ne pronađe rješenje za pitanje predsjednika kako bi se na Kosovu ponovo organizovali izbori.

„Odgovornost je na pobjedniku izbora koji je osvojio glasove građana za izgradnju institucija. Trebali bi pokazati odnos prema drugim strankama, što bi ih natjeralo da glasaju za prihvatljivog kandidata. Ako dođe do novih izbore, odgovornost je jasna. Do sada nismo vidjeli interesovanje Kurtija da postavi Osmani za predsjednika, inače bi postojao drugi redosled tema“, kaže Gjoshi.

On ističe da je cilj Kurtija da „smjesti sebe i partijske plaćenike u sljedećoj vladi“.

„Nakon toga ako budu mogli da izaberu predsjednika dobro je, ako ne, idemo na nove izbore, koje mi kao opozicija pozdravljamo, ali za koje nismo odgovorni“, rekao je Gjoshi.

Prema njegovim riječima PDK neće glasati za one koji „dijele kosovsko društvo“.

„Nećemo dati podršku onima koji su godinama radili da podjele naš dom i naše društvo. U ovom slučaju, to je Osmani, koja i danas nastavlja sa istim jezikom kao i Vučić da se bori protiv države Kosovo“, poručio je on.

Gjoshi kaže da rezultati koje je PDK ostvario na posljednjim izborima nisu zadovoljavajući.

„Svi su radili i zalagali se za bolji rezultat, ali ono što smo osvojili je u velikoj mjeri neočekivana za nas kao stranku. To je bilo suprotno sa našim ponašanjem kao konstruktivne opozicije, ali i sa našim angažovanjem u predizbornoj kampanji. Napravili smo kampanju koja je bila bolja od ostalih stranaka, ali nismo dobili rezultat koji smo očekivali“, zaključio je Gjoshi.

Izvor: Kosovo Online/RTK1