Do kraja marta bolnički kapaciteti puni

Uprkos popunjenosti bolničkih kapaciteta i povećanju broja novoinficiranih, građani Kosova smatraju oštre antikovid mjere nepotrebnim, sem osnovnih, kao što su nošenje maski, obavezna fizička distanca i pranja ruku. Istovremeno iz Kliničko-bolničkog centra Kosova upozoravaju da će do kraja marta bolnički kapaciteti biti potpuno popunjeni, ukoliko se nastavi trend povećanja broja novoinficiranih pacijenata, prenosi Lajmi.

Posljednjih dana bilježi se drastičan skok broja hospitalizovanih kapaciteta, pa su bolnički kapaciteti na Kosovu popunjeni. Direktor Kliničko-bolničkog centra Kosova Valbon Krasniqi naglasio da je broj hospitalizovanih samo u petak bio oko 800 pacijenata.
„Za manje od 3 nedjelje imamo povećanje broja hospitalizovanih za 66 odsto. Dok smo prvog marta imali 528, danas u našim bolnicama imamo još 270 pacijenata. Ovo povećanje za nas u tako kratkom vremenskom periodu je izuzetno zabrinjavajuće. Ukoliko se takav trend povećanja broja hospitalizovanih nastavi, do kraja marta bolnički kapaciteti će biti potpuno popunjeni. Pozivamo vladu da ozbiljno razmisli o alternativama za povećanje kapaciteta ležajeva za kovid pacijente“, dodao je Krasniqi.

Direktor Nacionalnog instituta za javno zdravlje Naser Ramadani naglasio je da se u posljednje dvije nedjelje broj slučajeva povećao za 27,6 odsto. U istom periodu zabilježeno je 110 smrtnih slučajeva od kovida-19.

Uprkos popunjenosti bolničkih kapaciteta i povećanju broja novoinficiranih, građani Kosova smatraju oštre antikovid mjere nepotrebnim, sem osnovnih, kao što su nošenje maski, obavezna fizička distanca i pranja ruku, prenosi Lajmi. Ipak građani ističu da je nepoštovanje mjera glavni uzrok povećanja broja novoinficiranih pacijenata.

Abdulah Hajdari iz Prištine kao anesteziolog u UKCK smatra je neopštovanje mjera direktno uticalo na povećanje broja slučajeva.

„Nepridržavanje mjera je osnovni uzrok. Oštre sankcije moraju da povećaju nivo svijesti građana da poštuju mjere, nošenje maske je prije svega. Mi smo siromašna zemlja, pokušali smo da izolujemo prošle godine i to bio jako loš osjećaj, a i uticaj na ekomoniju. Ne tako davno prošli smo rat, tako da svaka izolacija ima loš efekat, jer smo siromašna zemlja“, rekao je Hajdari.

Agim Fushtica iz Prištine kaže da se građani ne pridržavaju pravila, ali da je kampanja političkih subjekata najviše uticala na povećanje broja zaraženih.

„Ne pridržavamo se pravila. Kampanja je takođe uticala i sada imamo alarmantnu situaciju. U svakom slučaju, moraju se preduzeti mjere, odnosno mjere koje imaju efekta, a ne pooštravanje bez ikakvog smisla, primjene i opravdanja", smatra Fushtica.

Izvor: Kosovo Online/Lajmi