razlog pandemija i izbori

Proces popisa stanovništva i domaćinstava na Kosovu, koji je trebalo da se održi u aprilu, ali je pomjeren za septembar mogao bi ponovo da bude odložen, a razlog za to su pandemija koronavirusa i prijevremeni parlamenetarni izbori održani 14. februara, prenosi Kosovo press.

Iz Agencije za statistiku Kosova poručuju da će ovaj proces koštati oko 11 miliona eura i da je zbog okolnosti koje su se desile potrebno razmišljati da se njegovo održavanje pomjeri za april 2022. godine.

Zamjenik predsjednika Agencije za statistiku Kosova Ilir Berisha kaže da je na osnovu preporuka statistike Ujedinjenih nacija Eurostata za uspješan popis potrebno odlaganje zbog pandemijskih uslova koje mogu da utiču na kvalitet popisa.

„Septembar ove godine i dalje ostaje zvanični datum, ali s obzirom da je pandemija i dalje prisutna, a i na to da se popis vrši direktno u domaćinstvima, treba da budemo spremni da institucionalno zatražimo da se popis odloži za april 2022. Za sada se sve aktivnosti odvijaju prema planu, iako na pojedine aktivnosti utiče pandemija“, kaže Berisha.

Od posljednjeg popisa stanovništva sprovedenog 2011. godine, broj rezidentnog stanovništva na Kosovu, prema podacima Agencije za statistiku Kosova bio je 1.820.631 stanovnika.

Ovaj popis su bojkotovali Srbi iz Sjeverne Mitrovice, Leposavića, Zubinog Potoka i Zvečana, a još nije poznato da li će učestvovati na sljedećem popisu.

„Zakonom je uvijek predviđeno da registracija pokriva cijelu teritoriju Kosova, radimo i na osnovu programa imamo agendu o kojoj ćemo razgovarati, komuniciraćemo sa svim zajednicama, sa svim akterima, uključujući Vladu sa svim njenim mehanizmima koji će biti uključeni. Međutim, iako to nalaže zakon, ostalo ostaje političko pitanje. Smatramo da će se to realizovati na (sjeveru) na cijeloj teritoriji Kosova, što nije bio slučaj 2011. godine“, kaže Berisha.

On podsjeća da je na sjeveru Kosova izvršena određena anketa među građanima koji su doveli do podataka na osnovu kojih je procjenjen broj stanovnika u ovom dijelu.

Berisha kaže da je za popis stanovništva vlada opredjelila oko 11 miliona eura.

„Troškovi budžeta uključuju ne samo period registracionih aktivnosti u datom mjesecu, već uključuju i druge aktivnosti, opremu, prijave prije registracije i nakon registracije. Sve to će otprilike koštati oko 11 miliona eura“, naglašava Berisha.

Prema riječima nadležnih u Agenciji za statistiku Kosova, u proces popisa stanovništva na Kosovu neće biti uključeni građani koji žive u inostranstvu.

Prema određenim procjenama, trenutak broj stanovnika na Kosovu je manji od onog iz 2011. godine, a u prilog tome govori i to da je prema podacima Agencije za statistiku Kosova, na Kosovu 2019. godine živelo 1.782.115 stanovnika.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press