Uspon i pad Agima Veliua

Bila je 2017. godina, kada je Agim Veliu po peti put dobio mandat da vodi opštinu Podujevo, međutim on je 6. februara prošle godine podnio ostavku na tu fuknciju i odlučio da prihvati mjesto ministra policije u vladi Albina Kurtija, podsjeća Reporteri. Danas nije ni gradonačelnik, ni ministar, a nije više ni među čelnim ljudima Demokratskog saveza Kosova.

Kurti je 18. februara prošle godine, kao premijer, odlučio da razriješi Veliua sa mjesta ministra unutrašnjih poslova, zbog neslaganja oko toga da li treba proglasiti vanredno stranje zbog koronavirusa.

Nakon toga krenula su protivljenja unutar koalicije Samoopredjeljenja i LDK, sve dok Demokratski savez Kosova nije pokrenuo zahtjev za glasanje o nepovjerenju vladi. Kurtijeva vlada je po tom zahtjevu LDK oborena 25. marta 2020. godine.

Reporteri u analizi dalje navodi da su usledile rasprave da li bi trebalo ići na nove izbore ili ne. Samoopredjeljenje je zahtjevalo izbore, dok su druge stranke želele drugačija rješenja koja nisu dovela do izbara, govoreći da u pandemiji ne postoje uslovi za održavanje izbora.

Priliku za formiranje vlade dobio je LDK, jer je bila druga po redu u izbornom rezultatu 2019. godine.

LDK je formirao Hotijevu vladu u saradnji sa AAK i NISMA.

To je značilo i povratak Agimua Veliua na mjesto ministra unutrašnjih poslova.

Zbog Veliuove ostavke, Podujevo je moralo na nove izbore za gradonačelnika 29. novembra 2020.

Na ovim izborima kandidat Samoopredeljenja Shpejtim Buliqi pobjedio je protivkandidata iz LDK Nekhmija Rudarija.

Ustavni sud  je 21. decembra 2020. Godine donio presudu da je Hotijeva vlada izabrana neustavno, što je odvelo Kosovo u nove izbore.

Padom Hotieve vlade Veliu je takođe izgubio mjesto ministra.

Na izborima 14. februara, Veliu se kandidovao za poslanika LDK i nakon konačnih rezultata ispostavilo se da je dobio mandat za člana parlamenta.

Ali, uprkos činjenici da je Veliu dobio mandat poslanika, LDK je pretrpeo poraz na izborima.

LDK je osvojio samo 12,73 odsto glasova na izborima ili 15 poslaničkih mjesta u Skupštini, dok je Samoopredjeljenje osvojilo 50,28 odsto glasova ili 58 poslaničkih mjesta u Skupštini Kosova.

Nakon izbornog rezultata LDK, predsjednik te stranke Isa Mustafa podneo je ostavku.

Izborna skupština LDK održana je 14. marta i na njoj je izabran Lumir Abdixhiku za novog predsjednika stranke.

Veliu, koji je bio zamjenik predsjednika Isa Mustafe, i jedan je od najiskusnijih političara na Kosovu, nije ponovo izabran na ovu funkciju.

Na parlamentarnim izborima 14. februara osvojio je 11.813 glasova, prema rezultatima koje je ovjerio CIK.

Sada je Veliu ostao bez opštine Podujevo, bez ministarstva i bez funkcije u Demokratskom savezu Kosova.