Građani i dalje čekaju

Broj oboljelih od koronavirusa na Kosovu se posljednjih nedjelja povećava dok medicinari upozoravaju da su bolnički kapaciteti popunjeni a još uvijek nije poznato kada će stići prve doze vakcina, prenosi Reporteri.

Iako je u prvoj polovini marta aktuelni premijer Kosova Avdullah Hoti najavio prvi kontigent od 33.000 doza vakcine protiv koronavirusa, to se još uvijek nije dogodilo.

„Zdravstvene ustanove rade punim kapacitetom, snabdjevanje lijekovima je stabilno, očekuje se da će do kraja mjeseca stići prvi kontingent od 33.000 doza Covax vakcina i odmah početi vakcinacija građana", napisao je Hoti 11. marta na Facebooku.

Marketing menadžer Ursa Lanker izjavioa je za Insajder da Pfizer i BioNTech razgovaraju sa vladom Kosova ali nisu naznačili zbog čega na Kosovo još uvijek nisu stigle prve doze vakcine.

„Posvećeni smo otpremanju vakcina kako bi pomogli u ispunjavanju globalnih potreba javnog zdravlja. Obavljamo razgovore sa Vladom Kosova o omogućavanju pristupa vakcini. Razgovori sa vladom su povjerljivi i trenutno nemamo izjavu za medije", rekla je Lanker.

Ministar zdravlja Armend Zemaj izjavio je da je ova institucija posvećena nabavci vakcina ali da još uvijek ne može da naznači tačan datum kada će vakcine AstraZeneka i Oxford stići na Kosovo.

„Naša posvećenost je maksimalna da nabavimo vakcine u dovoljnim količinama za 75 odsto naše populacije. Očekujem da će se plan vakcinacije koji je izradio naš institut primjeniti na svim nivoima zdravstvene zaštite počev od primarnog. Naš rad je transparentan, fokusiran i nezaustavljiv", rekao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri