Izvjestilac za Kosovo u EP

Izvjestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola von Cramon pozvala je novu vladu da se uključi u dijalog sa skeptičnim zemljama EU kako bi ih ubjedila da Kosovo zaslužuje liberalizaciju viznog režima, prenosi Gazeta express.

Von Cramon je u izjavi za Kosovo press izjavila da je sada najvažnije da se uspostavi komunikacija sa Vladom Francuske.

"Liberalizacija viznog režima je u rukama Savjeta, države članice EU moraće da daju zeleno svijetlo za liberalizaciju viznog režima. Međutim, to ne znači da vlada Kosova ne može ništa da učini. Put napred je osigurati da se vlada Kosova uključi u dijalog sa onim državama članicama koje su trenutno skeptične. Što je najvažnije, francuska vlada mora biti uvjerena da je Kosovo spremno za liberalizaciju viznog režima“, rekla je von Cramon.

Kako je dodala, nova vlada treba da se pobrine da kosovske institucije mogu da se pozabave onim što traži Francuska ili druge države članice.

"Bilo bi dobro utvrditi koji su to određeni aspekti zašto su toliko nevoljni do sada, a zatim Kosovo treba da poboljša te aspekte“, rekla je von Cramon.

Poznavaoci evropskih integracija, sa druge strane, nisu optimistični da će se liberalizacija viznog režima dogoditi ove godine.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express