Za skoro 50 posto stanovništva

Banka za razvoj Savjeta Evrope odobrila je dodatni zajam od 25 miliona eura za podršku kosovskim vlastima u kupovini vakcina protiv koronavirusa za skoro 50 odsto stanovništva, prenosi Reporteri.

Zajam će takođe pokriti troškove potrošnog materijala, zajedno sa troškovima u vezi sa isporukom vakcina i medicinske opreme.

Očekuje se da će Kosovo dobiti prve vakcine od „Covax“ - šeme Svjetske zdravstvene organizacije za distribuciju vakcina siromašnim zemljama.

Ovim zajmom od Razvojne banke Savjeta Evrope, vjeruje se da Kosovo može da kupi vakcine za 50 odsto stanovništva.

Guverner banke Rolf Venzel rekao je da je Banka za razvoj Savjeta Evrope srećna što može da pomogne Kosovu u odgovoru na pandemiju, kao i da se pozabavi nejednakim pristupom vakcinama.

„Ovo je od suštinskog značaja ne samo za prevazilaženje trenutne pandemijske krize, već i za ublažavanje rastućih socijalnih i ekonomskih nejednakosti koje su rezultat pandemije“, rekao je Venzel.

Zajam je obezbjeđen nakon sporazuma u vrijednosti od 35 miliona eura, potpisanog u avgustu 2020. godine između kosovskih vlasti i Razvojne banke, kako bi se pokrili troškovi nastali usled pandemije.

Kosovo je i dalje jedina zemlja u Evropi koja nije započela proces vakcinacije.

U isporuci putem Covaxa, Kosovo će dobiti 100.800 doza vakcine koju je proizvela kompanija „Astra Zeneca“.

Ministarstvo zdravlja na Kosovu početkom januara objavilo je da je dobilo potvrdu od američke kompanije Pfizer za obezbjeđivanje 535.000 vakcina protiv koronavirusa.

Međutim, iz te kompanije je za Radio Slobodna Evropa rečeno da se još uvijek vode pregovori sa aktuelnom vladom Kosova o snabdjevanju vakcinama.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri