V.d. ministra zdravlja

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj izneo je podatak da je čak 31 odsto od testiranih učenika na Kosovu pozitivno na koronavirus. Istovremeno iz Univerzitetsko-kliničko bolničkog centra Kosova upozoravaju da se posljednjih nedjelja broj hospitalizovanih pacijenata povećao za čak 66 odsto, izveštava Ekonomija Onlajn.

Direktor Univerzitetsko-kliničko bolničkog centra Kosova Valbon Krasniqi naglašava da je služba opterećena velikim brojem slučajeva i apeluje na vladu da hitno interveniše.

"U periodu od tri nedjelje imamo porast od 66 odsto hospitalizovanih. Danas smo imali prijem 270 pacijenata. Apelujemo na vladu da poveća broj kreveta, jer nemamo rezervne bolnice. Podaci su alarmantni i veliki procenat zaraženih stariji je od 50 godina. Preko 220 zdravstvenih radnika brine o pacijentima. Već imamo problem sa kiseonikom i snabdjevanjem lijekovima", upozorava Krasniqi.

Zemaj ističe generalni trend porasta novozaraženih na Kosovu.

"U posljednje dvije nedjelje zabilježeno je 7.990 novih pozitivnih slučajeva. Uspjeli smo da uradimo 7.000 testova, a čak 31 odsto učenika ima pozitivan test. Ova saradnja sa Ministarstvom obrazovanja dala je svoje rezultate, jer smo održavali obrazovanje aktivnim", rekao je Zemaj.

I pored loših trendova ministar zdravlja u tehničkom mandatu vjeruje da će pandemija biti stavljena pod kontrolu.

"Posljednjih dana bilježimo stabilan porast slučajeva, ali takođe zabrinjava broj hospitalizovanih pacijenata. Uprkos svemu očekujemo da narednih dana brojevi padnu“, rekao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online