Ministarstvo zdravlja nema odluku

Klinička i univerzitetska bolnička služba Kosova pripremila je listu zdravstvenih radnika, koji su se prijavili za vakcinaciju protiv koronavirusa u Albaniji, ali Ministarstvo zdravlja još nije donelo odluku da ih pošalje na vakcinaciju, prenosi Gazeta Express.

Uprkos činjenici da su se zdravstveni radnici dobrovoljno prijavili za vakcinaciju u Kuksu, Ministarstvo zdravlja još odobrilo njihov odlazak. Iz Kliničke i univerzitetske bolničke službe kažu da su spiskovi zainteresovanih ljekara i medinskih sestara za vakcinaciju dostavljeni Ministarstvu zdravlja.

"Na osnovu zahtjeva Ministarstva zdravlja klinike i opšte bolnice predale su spiskove zainteresovanih za vakcinaciju Ministarstvu zdravlja", rekli su u Kliničkoj bolničkoj službi.

Ministarstvo zdravlja Kosova pozdravilo je gest vlade Albanije za vakcinaciju zdravstvenih radnika sa Kosova u Kuksu, navodeći da to zavisi od volje medicinara, ali nisu naznačili kada će oni biti vakcinisani.

"Ministrastvo zdravlja pozdravlja gest vlade Albanije i od Kliničke i univerzitetske bolničke službe traži da pripremi spisak zdravstvenog osoblja koje želi da se dobrovoljno vakciniše u Albaniji. Vakcinacija zavisi od volje zdravstvenog osoblja, jer vakcina ima preventivno dejstvo, ali za sada nije zakonski obavezna. Fokus je na tome da vakcinacija što prije počne na Kosovu", saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Kritike zbog kašnjenja u slanju zdravstvenog osoblja na vakcinaciju u Albaniju uputio je predsjednik Zdravstvenih sindikata Kosova Blerim Syla dok je Ministarstvo zdravlja navelo da od njega nisu dobili službeni dopis. Syla kaže da sinidikati zdravstva nisu dobili obavještenje o vakcinaciji zdravstvenog osoblja i naglašava da Ministarstvo zdravlja nije dostupno za komunikaciju.

"Nismo dobili zvanično saopštenje, ovo je igra između Ministarstva zdravlja i direkcije Kliničke i univerzitetske bolničke službe. Nadležno ministarstvo mora da komunicira sa ljekarima primarne sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite, a ono sa nama ne ostvaruje nikakvu komunikaciju i daje političke izjave", rekao je Syla.

On navodi da je veliki broj zdravstvenih radnika zainteresovan za vakcinaciju u Albaniji i da su bili spremni da sami organzuju prevoz do Kuksa i naglasio da  Ministarstvo zdravlja nije za to pružilo neophodnu podršku.

Premijer Albanije Edi Rama je 12. marta izjavio da je organizacija vakcinacije zdravstvenih radnika sa Kosova u Kuksu spremna.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express