Prevoznici nastavljaju štrajk

Prevoznici na Kosovu su od srijede u štrajku, a za danas su najavili da će svojim autobusima proći ulicama Prištine, od autobuske stanice do zgrade Vlade, i na taj način izraziti svoj protest, prenosi Reporteri.

U srijedu, kada je počeo štrajk i kada je zaustavljen gradski, prigradski i međugradski prevoz, predsjednik Udruženja za drumski prevoz putnika Ruzhdi Kurtishaj najavio je dolazak više od 1.000 autobusa ispred zgrade Vlade.

Premijer Avdullah Hoti zatražio je od Udruženja putničkih prevoznika da se što prije vrate na posao, i izrazio spremnost za razgovor sa predstavnicima tog sektora u cilju pronalaženja rješenja.

Hoti je, u saopštenju, podsjetio da su preduzeća u sektoru putničkog prevoza bila korisnici vladinih mjera, kao što je pomoć od  290 eura po broju zaposlenih, plaćanje 50 odsto zakupnine, i pomoć od 170 eura.

Premijer je naveo i da je pandemija pogodila mnoge sektore i da je nemoguće da država nadoknadi bilo kakve gubitke koje su preduzeća imala.

Međutim, predsjednik udruženja rekao je da su njihovi zahtjevi poznati Vladi od prošlog ljeta.

Kurtishaj je takođe istakao da u svim gradovima postoji jedinstvo vlasnika autobusa da se štrajk nastavi i protestuje dok se dogovor ne postigne.