Osmani bez podrške tri parlamentarne stranke

Predstavnici tri parlamentarne stranke u Skupštini Kosova saopštili su da neće glasati da Vjosa Osmani postane predsjednica Kosova.

VD predsjednika Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hoxhaj je poslije sinoćneg sastanka Glavnog odbora izjavio da neće glasati Osmanijevu za predsjednika i da neće učestvovati u glasanju.

"Stav PDK je jasan, mi ne podržavamo njenu kandidaturu, nećemo glasati niti ćemo učestvovati u glasanju", kazao je Hoxhaj.

I novi predsjednik Demokratskog saveza Kosova (LDK) Lumir Abdixhiku je najavio mogućnost da i stranka na čijem je čelu neće podržati kandidatkinju Pokreta Samoopredjeljenje (PS) za predsjednicu Kosova.

On je rekao da će konačnu odluku donijeti nakon sastanka sa Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani, koji će biti održan u petak, međutim nagovjestio je da nisu spremni da podrže da jedna ista parlamentarna grupa ima sve tri najviše funkcije u kosovskim institucijama, pošto je sigurno da će PS imati premijera i predsednika parlamenta.

"To nije dobro za demokratiju", kazao je Abdixhiku.

I lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramush Haradinaj je rekao da oni "nemaju glasove" za Osmanijevu za predsjednicu Kosova.

Bez glasova ove tri političke stranke nemoguć je izbor Osmanijeve za predsjednicu, čak i pod uslovom da pored PS za nju glasaju i svi poslanici Srpske liste i drugih manjina.

Prema Ustavu ukoliko predsjednik ne bude izabran Kosovo ide na prijevremene parlamentarne izbore.