V.d. predsjednika PDK

Vršilac dužnosti predsjednika Demokratske partije Kosova (PDK) Enver Hoxhaj ponovio je da poslanici ove stranke neće glasati za Vjosu Osmani prilikom izbora predsjednika Kosova, prenosi Koha.

Hoxhaj je, nakon sastanka sa potpredsjednikom vlade Sjeverne Makedonije Artanom Grubijem, rekao da Osmani ne odražava volju građana na Kosovu.

"Gospođa Osmani ne odražava volju građana Kosova, jer je bila polarizujuća figura u odnosu na građane, ali i sa svojim političkim entitetom (LDK) koji ju je pretvorio u žrtvu. Stav PDK je potpuno jasan, ne podržavamo njenu kandidaturu, ne glasamo za nju i ne učestvujemo u njenom izboru. Ostati ili ne u sali je tehničko pitanje. Bez obzira da li ostaje u sali ili ne, to nema vrijednost, jer je tema je da li učestvujemo ili ne", rekao je Hoxhaj.

On je na konferenciji za novinare rekao da je sa Grubijem razgovarao "o dva važna pitanja od vitalnog značaja za region, za Albance i za Kosovo, a to su proces civilne registracije stanovništva u Sjevernoj Makedoniji i organizacija zajedničkih sjednica vlada Kosova i Sjeverne Makedonije", o čemu je bilo riječi i dok je Hoxhaj bio ministar spoljnih poslova.

Hoxhaj je pozvao čitavu albansku dijasporu sa Balkana da podrži postupak civilne registracije u Sjevernoj Makedoniji.

Uputio je poziv i novoj Vladi Kosova da pokrene održavanje sastanaka dvije vlade, jer bi to, kako je rekao, imalo veliki uticaj na političku saradnju, bezbjednost, odbranu i ekonomski razvoj.

Zamjenik premijera Sjeverne Makedonije Artan Grubi pozvao je Hoxhaja da im pomogne u procesu civilne registracije, jer su u prošlosti koordinirali aktivnostima u dijaspori.

"Zajedno smo vodili mnoge procese u prošlosti i zajedno ćemo nastaviti da ih vodimo za dobro naše dvije zemlje u budućnosti", rekao je Grubi.

Prema njegovim riječima, povećanje broja Albanaca u Sjevernoj Makedoniji je od vitalne  važnosti za njihovu budućnost.

"Postoji više od 15 bilateralnih sporazuma koje čekamo na potpisivanje. Radujemo se formiranju institucija na Kosovu za sprovođenje sporazuma, počev od uklanjanja granice između nas u Blacu u Belanici", rekao je Grubi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore