Usljed uslova organizacije

Izvršni direktor Obrazovnog centra Kosova Dukagjin Pupovci ocjenio je da onlajn nastava utiče na pogoršanje kvaliteta obrazovanja, prenosi Ekonomija Onlajn.

"Svaki put kada prođemo kroz bilo koju lekciju na onlajn nastavi, moramo imati na umu da će biti gubitaka, usljed uslova u kojima se onlajn učenje organizuje na Kosovu. Pošto epidemiološka situacija tako nešto zahtjeva, nismo u mogućnosti da na to utičemo, ali koliko sam shvatio sada će škole biti zatvorene na nedjelju dana, nakon čega će se vidjeti mogućnost nadoknade, ali mislim da će takva situacija uticati na kvalitet obrazovanja uopšte", rekao je Pupovci.

Kada je riječ o "Piza" testu, Pupovci je rekao da ne očekuje poboljšanje rezultata, s obzirom na okolnosti kako je nastavni plan i program izrađen prošle i ove godine.

"Da, mislim da će Kosovo učestvovati u pilot testu za 'Piza' testiranje i 2022. godine, ali upitno je koje će rezultate pokazati naši učenici. Vjerujem da ih je ovaj period pandemije ozbiljno oštetio i da je došlo do značajnih gubitaka u učenju, sa druge strane, do sada nisu preduzete ozbiljne mjere za poboljšanje kvaliteta obrazovanja, niti u posljednjih godinu dana zbog pandemije, ali ni ranije, jer očigledno da prosveta nije bila prioritet nijedne vlade. Tako da ni sada ne očekujem poboljšanje ishoda, već naprotiv može doći do pogoršanja, zbog ovih okolnosti koje su stvorene pandemijom", dodao je Pupovci.

U vezi sa upravljačkim programom pobjedničke stranke, kada je riječ o obrazovanju, Pupovci napominje da je fokus Samoopredjeljnja više na predškolskom nivou.

"Vidjeli smo izborni program koji se usredsređuje više na predškolski nivo, koliko sam mogao da vidim, ali vjerujem da će nova vlada napraviti četvorogodišnji upravljački program gdje će se zaista dotaći tih ključnih problema obrazovanja. Jedan od ključnih problema je kvalitet i mislim da bi tokom narednog perioda, upravo kvalitet obrazovanja trebalo da bude prioritet vlade", rekao je Pupovci.

Odgovarajući na spekulacije da se nalazi među kandidatima koji su predloženi za mogućeg ministra prosvete, Pupovci je rekao da takvu ponudu nije dobio.

"Nisam dobio nijednu ponudu ove prirode, nije bilo razgovora, ali čuo sam takve spekulacije. Mislim da će se to riješiti u okviru partijskih struktura kojima ne pripadam", zaključio je Pupovci.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online