Ostanak u opoziciji

Predsjednik Demokratskog Saveza Kosova Lumir Abdixhiku rekao je da ta stranka neće biti dio nove vlade, kao i da neće podržati kandidata za predsjednika Kosova koji je partijska ličnost, prenosi Gazeta Express.

Abdixhiku je rekao da će LDK ostati u opoziciji.

"LDK neće biti dio ove vlade, sve dok sam ja predsjednik, ja ću biti opozicija. Baviću se povratkom LDK, ispravljajući greške koje smo napravili u cilju održavanja demokratskih principa unutar stranke”, rekao je Abdixhiku.

Kada je riječ o predsjedniku Kosova, Abdixhiku je rekao da LDK neće glasati ukoliko kandidat bude stranačka ličnost.

“Svaki kandidat za predsjednika treba da razjasni kakav je njegov stav prema LDK, da li je to položaj mržnje ili  je neutralan, jer, između ostalog, to je jedna od nadležnosti predsjednika”, rekao je Abdixhiku.

Prema njegovim riječima, Kosovo je već imalo za predsjednika Hashima Thaçija, i ne bi želeo da se takva greška ponovi.

“Cilj nam je da izgradimo institucije, cilj nam je da izbjegnemo izbore, jer su građani umorni od izbora, zahtjevamo da mjesto predsjednika bude nezavisno. To mjesto ne treba personalizovati, Thaçi-Osmani, jer da je na ličnom nivou, izbor bi bio jednostavan. Imali smo predsjednika kao što je Thaçi, ne želimo ponovo stranačkog predsjednika, predsjednik mora da bude neutralan“, rekao je Abdixhiku za Syri.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express