Profesor Univerziteta Kolumbija

Profesor Univerziteta Kolumbija David L. Phillips smatra da Kosovo nije kolonija SAD, EU ili Turske i da samostalno treba da donosi odluke, uključujući i nedavno otvaranje ambasade u Jerusalimu, prenosi Ekonomija Onlajn.

Phillips svako negativno komentarisanje i kritiku odluke Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu smatra miješanjem u unutrašnje stvari dvije zemlje i ugrožavanje suvereniteta i integriteta. Posebno smatra da Turska preko Kosova pokušava da širi meku moć na Balkanu.

"Stav Turske o lokaciji ambasada je jednostavno dio šire manipulacije i pokušaja suzbijanja suvereniteta Kosova. Ono može donositi samostalno odluke, jer nije kolonija SAD, EU ili Turske. Mora djelovati u skladu sa nacionalnim interesom. Turska želi da iskoristi Kosovo u političke i ekonomske svrhe. Ova lažna kontroverza oko lokacije ambasade samo je jedan od načina da Turska proširi uticaj i moć. Kosovo mora odbaciti zahtjeve Turske, jer ne deluje u nacionalnom interesu Kosova. Turska slijedi islamsku agendu i treba je prepoznati kao takvu", rekao je Phillips.

Analitičari vjeruju da reakcije na otvaranje ambasade u Izraelu neće uticati na kosovsko-turske bilateralne odnose.

"Ono što je važno za Kosovo su njeni odnosi sa SAD. Važno je da nova vlada Albina Kurtija unapređuje interese Kosova u pogledu ekonomije, trgovine i u pogledu bezbjednosti. Ne vidim da Turska povlači svoje investicije, jer to nije razumna perspektiva. Nadam se da neće doći do pogoršanja odnosa sa Turskom, jer važi za prijateljsku zemlju koja je pomogla Kosovo u prošlosti i dalje to čini. Međunarodno priznanje je čin u okviru dnevnog reda Kosova, a Izrael je veoma važna država za Kosovo, znajući međunarodne okolnosti. Otvaraanje ambasade u Jerusalimu nije upereno protiv Turske", rekao je analitičar Avni Spahiu.

Phillips dodaje da bi fatalna greška Kosova bila ukoliko podlegne pritisku Turske.

„Turska već godinama vodi kampanju za širenje svog uticaja u regionu. Zašto bi kosovska vlada trebalo da se podvrgne turskom pritisku. Ona mora djelovati na način za koji narod Kosova misli da je u interesu zemlje. Mora da blisko sarađuje sa SAD. EU bi imala mnogo više autoriteta da je napredovala sa liberalizacijom viznog režima za Kosovo. Uz to pet država članica EU tvrdoglavo insistiraju na nepriznavanju Kosova. Dakle, ono što EU ima da kaže o ovom pitanju nije zaista važno, niti je gledište Turske važno", zaključio je profesor Phillips.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online