Mišljenje analitičara

Pokret Samoopredjeljenje neće imati problema sa formiranjem vlade i izborom Vjose Osmani za predsjednika Kosova, složili su se za Kosovo press stručnjaci za politička zbivanja, prema kojima je rezultat izbora održanih 14. februara odredio "prinudni" konsenzus za opozicione subjekte.

Prema njihovim riječima, opozicione stranke PDK, LDK i AAK treba da ostanu u skupštinskoj sali i pokažu konstruktivnost i izaberu Osmani za predsjednicu, u suprotnom Kosovo će ponovo ići na izbore, što ne odgovara nijednom opozicionom subjektu.

Analitičar Rasim Alija vjeruje da su opozicione stranke u ćorsokaku kada je u pitanju mjesto predsjednika, jer je, kako kaže, rezultat izbora 14. februara odredio prinudni konsenzus ovim subjketima.

Kaže da je rezultat prijevremenih parlamentarnih izbora 14. februara, na kojima je Pokret Samoopredjeljenja osvojio 58 poslanika, postavio temelje za svaki mogući kompromis, stavljajući druge političke subjekte pred svršen čin.

"PDK, LDK i AAK već su pred svršenim činom, iako je njihov stav da ostanu u sali i da glasaju za Osmani težak, ali nemaju drugu alternativu, jer bi to stvorilo sljedeći scenario, a to su novi vanredni izbori, koji ne bi odgovarali drugim političkim subjektima osim Samoopredjeljenja. Može se reći ako će ovi politički subjekti ostanu u sali, da je to iznuđeni konsenzus, zasnovan na rezultatu izbora od 14. februara", rekao je Alija.

Jeta Krasniqi iz Demokratskog Instituta Kosova je, sa druge strane optimistična da će tokom formiranja institucija biti izabran predsjednik, izbjegavajući ponovne izbore.

Prema njenim riječima, opozicione stranke moraju biti konstruktivne i da naprave kvorum da bi institucije funkcionisale i pokrenule neophodne reforme za blagostanje građana.

"Nadamo se da ćemo imati izbor predsjednika tokom formiranja institucija i da Kosovo neće ići na nove izbore, pošto su izbori već održani. Političke stranke se moraju međusobno dogovoriti. Građani su jasno pokazali šta žele na ovim izborima, izabrali su Pokret Samoopredjeljenje i listu Osmani, stoga je na ostalim opozicionim strankama da budu konstruktivni i naprave kvorum da bi izabrali novog predsjednika Kosova", rekla je Krasniqi.

Alen Meta iz Demokratije za razvoj (D4D) kaže da bi stvaranje institucija trebalo da se dogodi što je prije moguće.

Prema njegovim riječima, opcije kako i ko će postati predsjednik treba da prevaziđu političku retoriku i pristrasnost.

"Zakonodavno tijelo, Predsjedništvo i izvršna vlast moraju biti formirani na vrijeme. S obzirom na to da je već pobjednički politički subjekt na ovim izborima, počeo sa sastancima sa svim ostalim subjektima, vidi se da smo pred konsolidacijom institucija. Sve političke stranke, na osnovu konačnog izbornog rezultata, moraju se složiti oko sljedećeg predsjednika, koji mora biti ujedinitelj i predstavnik svih građana. Ići ponovo na izbore zbog političkih zamjerki je štetno, kako u zdravstvenom (situacija sa pandemijom), ekonomskom, tako i u političkom smislu. U ovim trenucima potrebna je konstruktivnost svih političkih subjekata, za rješavanje ovog pitanja i drugih pitanja koja nas očekuju", kaže Meta u pisanom odgovoru za Kosovo press.

Očekuje se da će zasjedanje za osmu Skupštine Kosova biti održano 22. marta.

Kandidat za premijera Albin Kurti i Vjosa Osmani, kandidat za predsjednika, održali su sastanke sa političkim subjektima radi razgovora o konstituisanju institucija, a u petak će biti održan posljednji sastanak ove prirode sa novim predsjednikom LDK Lumirom Abdixhikuom.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press