Tražim pravdu!!!

Isuf Tetaj, otac ubijenog Agonisa Tetaja, putem e-maila poslanog medijima, nevladinim organizacijama i stranim ambasadama na Kosovu, objavio je video snimak čina ubistva svog sina, tražeći pravdu, pošto je u ovom slučaju, prekvalificirano krivično djelo od strane tužioca Agrona Uke, od teškog ubistva u ubistvo iz nehata, što je prekvalificirano djelo priznao optuženi Shaban Gogaj, prenosi "Betimi për Drejtësi" (Zakletva pravde).

U pismu poslanom, kako on piše: "Ja sam Isuf Tetaj, po zanimanju pravnik, rođen u selu. Llukë e Ulët (Donja Luka), Dečane 13.05.1951., otac dječaka koji je u Dečanu ubijen 23.09.2018. oko 11:00 sati od strane Shabana Gogaja, kome se sudi u Osnovnom sudu u Peći.

Pišem vam iz bijesa, zabrinutosti i straha roditelja i člana porodice čiji je sin ubijen, a kako se vidi, postupkom se manipulira, pod uticajem korumpiranih osoba i optuženi neće dobiti zasluženu kaznu. Uprkos mnogim javnim riječima da je pravda na Kosovu pod uticajem, korumpirana i nepravedna, nadao sam se i vjerovao i uvijek sam čekao vjerujući da će ovaj slučaj biti razmotren i kažnjen na odgovarajući način, ali juče 16.03.2021. je potvrđeno sa slučajem suđenja za ubistvo mog sina da veze pravosuđa na Kosovu nisu nepristrasne, u ovom slučaju tužilaštvo tačnije osoba g. Agron Uka.

Mog sina Agonisa ubio je na poslu u nedjelju sin vlasnika preduzeća u kojem je bio zaposlen. Pišem vam kako bih vas obavijestio i upozorio da je tužilac, gospodin Agron Uka, jučer na sudskoj sjednici u kojoj su stranke izrekle završnu riječ bez ikakvih dokaza i suprotno cijeloj stvarnosti prekvalifikovao ubistvo mog sina od teškog ubistva u ubistvu iz nehata.

Ovaj tužilac, gospodin Agron Uka, na zahtjev advokata optužene stranke odlučio je da se ovaj slučaj optuži nezakonito, uklanjajući iz slučaja Tužilaštvo u Peći koje je sprovelo sve istrage i dovršilo slučaj na odgovarajući način na osnovu namjernog teškog ubistva: (optužnica koju ćete naći u prilogu ovog pisma i glavni dokazni materijal video zapis jasan poput sunca kako je moj sin ubijen) gdje vas molim da video pogledate, posebice lično vi poštovani svi koji prihvaćate ovaj materijal i sudite u svojstvu građanina Kosova i šefa institucije i svih građana Kosova, zemlje u kojoj tvrdimo da imamo pošteno i nepristrasno pravosuđe. Molim Vas da prosudite sami da li je to ubistvo iz nehata ili namjerno ubistvo.

Dalje, Isuf Tetaj, pozivajući se na tužioca Agrona Ukaja, pita da li su se „ovaj tužilac i onaj koji ga je postavio u ovom slučaju specijalizirali za prekvalifikaciju krivičnih djela i ublažavanje kazne zbog dobiti ili korumpirani neprofesionalno i bez integriteta. Odvojite jedan (1) minut svog dragocjenog vremena i pogledajte ovaj video kao nosioci institucije koju vodite i u svojstvu roditelja.

Miran i tih, ljut i ubijen duhom, cijelo vrijeme pratim ovo suđenje više od 2 godine u nadi da će pravda biti zadovoljena i kao što se vidi, to se neće dogoditi. Ne tražim ništa drugo, pravdu, pravdu i pravednost. Zamislite samo na trenutak  vašeg sina umjesto mog Agonisa koji je u nedjelju, kada normalni ljudi odmaraju, radio za egzistenciju svoje porodice i djece i na taj način bio ubijen na radnom mjestu a da ubica ne dobije kaznu koju zaslužuje.

Živimo li u zemlji u kojoj imamo sudstvo, pravosuđe i demokratske institucije ili bismo slučajeve trebali rješavati kanonom (Leka Dukagjinija o.p.). Teško povrijeđen, molim vas da brzo poduzmete sljedeće mjere i radnje:
- Ukidanje nepravedne i neodgovarajuće presude
- Otpuštanje tužioca i sudskog vijeća, kao i pokretanje istrage i disciplinskog postupka protiv tužioca g. Agrona Uke
- Ponovno otvaranje suđenja radi procjene pravednosti dokaza
- Uspostavljanje poštenog i pravednog suđenja.

I dalje se nadam da će se to dogoditi i da će pravda biti zadovoljena.

PS: Ovo pismo zajedno sa optužnicom i glavnim dokazom  - video snimkom - će takođe biti sačuvana u fizičkom obliku u protokolu vaše institucije. "

U nastavku, "Zakletva pravde", objavljuje izvještaj sa posljednje sjednice u vezi s ovim slučajem, objavljen 16. marta 2021. godine kojeg možete pogledati OVDJE.