Do njega neće doći brzo

Zamjenik predsjednika Samoopredjeljenja Glauk Konjufca rekao je da do albankog nacionalnog ujedinjenja ne može doći brzo, ali istakao da zajednički interes prirodno vodi u tom smjeru, prenosi Reporteri.

Konjufca je naglasio da jačanje Kosova nije u suprotnosti sa krajnjim ciljem koji je jasno i prirodno određen albanskim nacionalnim interesima i koji bi trebalo da rezultira "ujedinjenjem Albanije i Kosova".

"U nekom trenutku možemo pomisliti da se dešavaju kontradiktorne stvari, ako ne razumijemo osnovni koncept koji je Samoopredjeljenje usvojilo u odnosima Kosova i Albanije. Ova doktrina potiče od određenih nosilaca albanske političke misli i ovo nije izum Samoopredjeljenja. Pripadamo nasljeđu albanske političke misli koja uglavnom dolazi od Ukshina Hotija iz koje naši koncepti uveliko proizilaze. Ukshin Hoti vrlo dobro objašnjava ovaj odnos, a suština je sljedeća: jačanje republike Kosovo, jačanje države Kosovo, jačanje suvereniteta Kosova, nisu u suprotnosti sa krajnjim ciljem da dođe do potpunog ujedinjenja dvije države", rekao je Kunjufca.

Konjufca je dodao da Albanija i Kosovo moraju biti u punoj saradnji radi ostvarivanja interesa Albanaca u regionu Evropi i svijetu. Naglasio je da se to može postići u zajedništvu dvije države, koje vide dugoročnu perspektivu gdje će albanski interes na Balkanu diktirati sve poteze.

"Naša politika i države postoje u tom cilju, ne u isključivom smislu da isključuju sve druge ciljeve. Neizbježno ćemo ići u tom smjeru jer ako na ovim područjima, u ove dvije zemlje više od 90 odsto dominira albanska nacija i ako ona bude slijedila svoje interese, to će i odrediti dalji pravac kretanja. To je prirodni pravac albanske nacije", kaže Konjufca.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri