Po principu analogije

Profesor ustavnog prava Mazllum Baraliu smatra da po principu analogije novi predsjednik Skupštine automatski preuzima i funkciju vršioca dužnosti predsjednika Kosova, koju trenutno obavlja Vjosa Osmani, prenosi RTK.

Osmani je na funkciju vršioca dužnosti predsjednika stupila 5. novembra 2020. godine, po odlasku Hashima Thaçija u Hag, a šestomjesečni mandat ističe joj 5. maja 2021.godine.

Baraliu smatra da izborom novog predsjednika parlamenta Osmani automatski prestaje funkcija, iako to nije eksplicitno navedeno u Ustavu.

"Budući da imamo takvu situaciju sa vršiocem dužnosti predsjednika, novi predsjedavajući skupštine trebalo bi da automatski preuzme ovu funkciju. Iako ovo pitanje u Ustavu nije definisano, primjenjuje se princip analogije. Ipak, diskutabilno je da li sa novim predsjednikom skupštine započinje novi šestomjesečni mandat ili se samo produžava privremeni mandat Vjose Osmani, koji je u toku“, rekao je za Radio Slobodna Evropa Baraliu.

Iz Pokreta Samoopredjeljenje još uvijek ne saopštavaju ko će biti novi predsjednik Skupštine, koji bi po Barliuu trebalo da naslijedi Vjosu Osmani na poziciji vršioca dužnosti predsjednika.

Baraliu smatra da Kurtiju neće biti problem obezbjeđivanja kvoroma prilikom izbora novog predsjednika Kosova, pošto poslanici imaju obavezu prisustva sjednicama parlamenta.

Datum izbora novog predsjednika Kosova još nije određen.

U toku su konsultacije Kurtija i Osmani sa parlamentarnim partijama, a završavaju se u petak posljednjim razgovorom sa novim liderom LDK Lumirom Abdixhikuom.

Prethodno je lider Samoopredjeljenja najavio da će formirati vladu bez učešća albanskih partija i Srpske liste, uz učešće isključivo predstavnika ostalih manjinskih lista. Konstitutivna sjednica osmog saziva parlamenta zakazana je za 22. mart.

Izvor: Kosovo Online/RTK1