Sastanak sa Kurtijem i Osmani

Danas su predstavnici Bošnjaka u Parlemantu Kosova sastali se sa Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani. Na sastanku sa Albinom Kurtijem i Vjosom Osmani bili su Emilija Redžepi - predsjednica Nove demokratske stranke, Duda Balje - predsjednica Socijaldemokratske unije i Radim Demiri - predsjednik Demokratske stranke Bošnjaka i Bahrim Šabani - poslanik u Parlamentu Kosova ispred Koalicije Vakat.

Nakon sastanka predsjednica Nove demokratske stranke Emilija Redžepi je izjavila da će podržati formiranje Vlade Kosova i glasati za predsjednika Kosova.



"Podržali smo Vladu Kurti 1, a takođe ćemo podržati i Vladu Kurti 2. Glasaćemo i za Vladu i za izbor predsjednika Kosova, gospođu Vjosu Osmani", rekla je Redžepi.

Na pitanje da li postoje neki uslovi kako bi podržali formiranje institucija Redžepi je odgovorila da sa Albinom Kurtijem imaju sporazum od prije godinu dana i nastaviće da rade na interesima Bošnjaka na Kosovu.

Emilia Rexhepi përkrah Kurtin për kryeministër e Osmanin për presidente from Ekonomia Online on Vimeo.

Predsjednica Socijaldemokratske Unije Duda Balje je takođe izjavila da će podržati formiranje vlade Albina Kurtija i izbor Vjose Osmani za predsjednika.

Balje je rekla da je zeleno svijetlo za sve njihove zahtjeve dobila na konsultativnom sastanku sa Kurtijem i Osmanijem.



Ona je istakla da je dala podršku za formiranje vlade i glasanje predsjednika.

"Imali smo vrlo konstruktivan sastanak i dogovorili smo se o veoma važnim stvarima za nas Bošnjake na Kosovu i stranku koju vodim. Takođe sam dala podršku za formiranje vlade i glasanje predsjednika", rekla je Balje.

LIVE - Duda Bajle deklarohet pas takimit me Kurtin dhe Osmanin from Ekonomia Online on Vimeo.

Nakon sastanka s kandidatom za premijera Albinom Kurtijem i vršiocem dužnosti predsjednika Vjosom Osmani, Rasim Demiri iz koalicije "Vakat" rekao je da je njihov prvi zahtjev stvaranje bošnjačkih opština.

"Zahtjev za stvaranjem bošnjačkih opština i dalje je i nije nešto novo. Ovo je prvi zahtjev, ali nije uslov", rekao je.



Demiri je rekao da na sastanku nisu razgovarali o podjeli pozicija u novoj Vladi.

"Danas smo imali sastanak sa budućim premijerom Albinom Kurtijem i v.d. predsjednika Kosova Vjosom Osmani. Zahvaljujemo se Vjosi Osmani na njenom interesu za bošnjačku zajednicu. 'Vakat' je uvijek bio za formiranje institucija. Vjerujemo da ćemo i sada to učiniti. Nismo razgovarali ni o čemu konkretnom u vezi sa pozicijama. Ali imali smo nekoliko zahtjeva i ostavili smo još jedan sastanak s premijerom kako bismo donijeli neke odluke", rekao je Demiri.

"Nismo razgovarali o glasovima, već o programu za zajednicu za koju je i sam Kurti zainteresiran. Sljedeće sedmice očekujemo tri važna glasanja. Također imamo sastanak s premijerom za dan ili dva i bit će dogovoreno što ćemo raditi," dodao je.

Koalicioni Vakat pas takimit me Kurtin dhe Osmanin: Kërkesa jonë ishte krijimi i komunave boshnjake from Ekonomia Online on Vimeo.